Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015 13:16

Pakračani kao domaćini odnijeli dvije medalje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. OTVORENO PRVENSTVO EUROPE U 3D STRELIČARSTVU -

 PAKRAC - Od 7. do 11. srpnja u Pakracu je održano Otvoreno prvenstvo Europe u 3D streličarstvu. Na prvenstvu je sudjelovalo 162 natjecatelja iz Švedske, Mađarske, Slovačke, Poljske, Austrije, Irana, Njemačke, Slovenije, Turske, Češke, Hrvatske i Japana. Manifestacija je započela svečanim otvaranjem u dvorištu kompleksa Janković u Pakracu. Najvećim dijelom natjecanja su se odvijala oko planinarskog doma na Omanovcu, te finale ispred crkve Blažene djevice Marije u Pakracu.

 Na prvenstvu za reprezentaciju Hrvatske nastupa i osam streličara iz Streljačkog kluba "Kuna" Pakrac. Finalno natjecanje za medalje za medalje između po šestero prvoplasiranih u šest disciplina te timova odvijalo se u subotu od 12 do 17 sati na prostoru oko župne crkve i Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu. 3D streličarstvo je ustvari simulacija lova lukom i strijelom. Pa stoga ne čudi toliko vrsta lukova i dobnih granica natjecatelja. Čak je bila i dozvoljena uporaba i samostrela ali oni su pucali s veće udaljenosti. Mete tj. 56 životinjskih meta u šumi oko Omanovca su postavili tijekom priprema staza za prvenstvo članovi Streličarskog kluba "Kuna" iz Pakraca koji je domaćin europskog prvenstva. U svaku metu natjecatelj je imao pravo pucati samo jednom. Na meti, u predjelu gdje je životinji srce nacrtani su krugovi. Središnji nosi 11 bodova, manji 10, najveći 8, a pogodak bilo gdje u maketu pet bodova. Natjecanje se odvijalo u savršenoj tišini i bljeskanje fotoaparata je primljeno s negodovanjem. (Na škljocanje foto aparata jedan švedski natjecatelj je na trenutak odgodio ispaljivanje strijele i vašem novinaru uputio prijekoran pogled). Mete su se gađale s udaljenosti, po slobodnoj procjeni, od pedesetak do 80 metara pri čemu su suci, djelomično mijenjali položaj meta koje su najčešće blago zaklonjena drvećem te udaljenost s koje će se gađati. Životinjske mete su raspoređene u dvije staze po 28 u svakoj, a u kvalifikacijskom dijelu prvenstva svaki natjecatelj po rasporedu obilazi obje staze. Natjecatelje se moglo promatrati samo s terase planinarskog doma Omanovac zbog mjera opreza. Najupečatljiviji su bili Šveđani jer je jedan dio nosio bradu, a objasnili su da su im ostale nakon takmičenje u Turskoj gdje su željeli ličiti na Turke. Poslije je brada postala dio tradicije.

Srebrnu medalju na Otvorenom prvenstvu Europe u 3D streličarstvu osvojio je u konkurenciji veterana Damir Marošević, a Zoran Petrović brončanu u konkurenciji seniora – tradicionalni luk.

U dvije timske i 27 pojedinačnih kategorija razvrstanih prema vrsti luka, starosnoj i spolnoj konkurenciji, gdje je u 10-tak njih bilo tek jedan ili dva natjecatelja, uz dvije pakračke medalje, Hrvatska je uzela još tri, a apsolutno najuspješniji su bili Mađari koji su u ovom sportu svjetska velesila. Uz dužnosnike hrvatskog i svjetskog 3D streličarskog saveza medalje pred Hrvatskim domom je dodijelio i pakrački gradonačelnik Davor Huška.

REZULTATI PAKRAČANA:

Složeni luk seniori:
Od 20 natjecatelja Danijel Marošević je 11.
Goli luk seniorke:
Od 7 natjecateljki Ankica Vinter je 5.
Goli luk seniori:
Od 8 natjecatelja Zoran Petrović je 3., a Josip Šebić 5.
Tradicionalni dugi luk seniorke:
Mirela Miletić je od 6 natjecateljki 6.
Tradicionalni dugi luk seniori:
Od 12. natjecatelja Dario Marošević je 10.
Tradicionalni dugi luk veterani:
Od 5 natjecatelja Damir Marošević je 2., a Tomislav Nemet 4.
Ekipno:
SK "Kune" od 19 timova 6. i 13.

Tekst/foto: Gordan Vukić