Subota, 15 Studeni 2014 10:12

Velikim koncertom Garavuše obilježile 10. rođendan

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 NAJPOZNATIJE TAMBURAŠICE PROSLAVILE SVOJ PRVI JUBILEJ

KUTJEVO – Krenule su svirati kao osnovnoškolke u orkestru OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, pa osnovale bend pod vodstvom Roberta Vojvodića pod nazivom „Cure iz provincije. Tada ih ima sedam i sve do 2004. tako sviraju i pojavljuju se na rado dečekivane na pozornicama. Od 2004. godine mijenjaju ime u Garavuše, a ozbiljnije nastupe na glazbenoj sceni nastavlja njih 5 najupornijih. Prvu postavu čine Ana Previšić, Ana Mitrović, Ivana Ketović, Iva Galić i Ana Galić. Već 2005. imaju zapažen uspjeh nastupom na festivalu „Zlatne žice Slavonije“ u Požegi s pjesmom „Zbog mene si tarabe preskakao“ a ubrzo snimaju i svoj prvi spot. Od 2006. godine sastavu se pridružuje Anamarija Jurić i nastavljaju sa uspjehom, te grade svoj imidž, do tada jedinog ženskog tamburaškog sastava.

- Danas, danas kada nekome spomenete Kutjevo, prva asocijacija je vino, a već druga asocijacija su Garavuše. Po nama se Kutjevo također danas prepoznaje, a za to je svakako zaslužno, naša upornost i dobar rad svih ovih 10 godina – istakla je Ivana Ketović, solistica, basistica i istinska šefica sastava.

„Tamburice moja mila“ i nastup na završnoj večeri požeškog festivala dalji je napredak Garavuša, te plod njihove suradnje s Krunoslavom Dražićem koji radi njihove aranžmane.

- Prvi album izlazi nam 2009. godine, „Uspomena“ na kojemu se nalaze sve pjesme koje do tada odsvirale na festivalima. Album je sniman u tonskom studiju Ivančica u Požegi a producenti su Krunoslav Dražić i Željko Bošković a naslovna pjesma s albuma je „Slavonijo, jedna, jedina si“ – prisjeća se Ivana Ketović, a i nastupa na festivalu „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači na kojemu su ukupno nastupile sedam puta.

- S pjesmom „Dame biraju“ koju smo pjevale 2010. godine na tom festivalu osvajamo nagradu za najslušaniju pjesmu, što smo ponovile i ove godine za pjesmu „Ti joj nikada nećeš reći zbogom“. „Dame biraju“ proslavila nas je i Tamburica festu u Deronjama – kaže Ivana, koja dodaje da su ukupno do sada 16 puta nastupile na međunarodnim festivalima u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Sloveniji.

Uslijedila je vrlo uspješna jednomjesečna turneja po Americi i kanadi 2012. godine kada su na američkom kontinentu odradile 18 koncerata, od Toronta, New Yorka, Milwaukeeja, Clevelanda, Kansas Citya. – Naša najveća želja je bila turneja po Americi i drago nam je što smo to ostvarile. Bilo nam je drago razveseliti Hrvate koji tamo žive godinama i podsjetiti ih na domovinu. Upoznale smo tamo puno novih prijatelja i sad je naša najveća želja da ponovno odemo u Ameriku – kaže Ivana.

Na svom rođendanskom koncertu i same su se iznenadile koliko svojih obožavatelja imaju, jer je kutjevačka kino dvorana bila premala da primi sve, i stajaćih mjesta je nedostajalo. Kao gosti samostalno ili u izvrsno odrađenim spajanjima dva tamburaška sastava nastupili su zajedno s Garavušama, Prijatelji, Cecilija, Garavi, Antun Tuca Nikolić, Željko Lončarić Žec, Ringišpil, Kas i Patria. U holu kino dvorane fotoreporter Duško Mirković postavio je izložbu fotografija, Garavuša od samih početaka do danas. Od prijatelja su dobile i slavljeničku tortu, a sve je završilo izvrsnim domjenkom kojega potpisuje Restoran Shon Blick. Garavuše su se zahvalile svima koji su im pomogli u radu i ovom koncertu, a posebno vinarima koji su osigurali vino za poklone svim gostima i dobru feštu nakon koncerta.

FOTOGALERIJA SA PROSLAVE 10. ROĐENDANA.