Srijeda, 28 Siječanj 2015 13:56

Sjećanje na pjesnika čije ime nose

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. GODINA ŠKOLSKOG PROJEKTA „CESARIĆ U CESARIĆU“

 POŽEGA – Kada su 2002. godine započeli sa projektom „Dani Dobriše Cesarića“ u gradu Požegi ubrzo im se pridružila i OŠ Dobriše Cesarića sa svojim projektom „Cesarić u Cesariću“ kojim su se također sjećali velikog pjesnika čije ime nosi njihova škola. U međuvremenu gradski projekt se ugasio, između ostalog i IMG 9921nerazumijevanjem Ministarstva kulture koje nije više financijski podržavalo projekt, iako je to bio međunarodni susret pjesnika nadaleko poznat i najveći u našem okruženju, no škola je sa svojim projektom nastavila i ove godine obilježila i 10. godinu uspješnog provođenja projekta.

- Manifestacija je uvijek započinjala polaganjem vijenca 10. siječnja na rodnu kuću Dobriše Cesarića, a nakon toga kroz nekoliko dana organizirane su izložbe, znanstveni skupovi, i okrugli stolovi na kojima su se okupljala zvučna pjesnička i znanstvena imena. Pobjedniku na natječajima za neobjavljenu zbirku, koji su organizirani svake godine dodijeljena je Hrvatska pjesnička nagrada „Dobriša Cesarić“ i tim su prigodama promovirane vrijedne knjige i zbirke poezije. Učenici i učitelji naše škole od prvih dana aktivno su sudjelovali na svim događanjima za vrijeme Cesarićevih dana, no 2004. godine odlučili smo da kao škola koja nosi ime istaknutog hrvatskog pjesnika pokrenemo naš projekt pod nazivom „Cesarić u Cesariću“. IMG 9806Inspirirani Cesarićevom poezijom odabirali smo teme koje smo obrađivali kroz likovne, literarne, recitatorske i novinarske grupe i redovnu nastavu. U projektu su sudjelovali svi učenici i učitelji a svake godine smo obrađivali po jednu temu: Slavonija, Ljubav, Svjetlost, Znanje, Putovanje, Prijateljstvo, Čarolija i tako smo došli do ove 10. obljetnice – istakla je Zvjezdana Krip, ravnateljica škole.

Kroz tih deset godina ugostili su i istaknute književnike, Božidara Prosenjaka, Paju Kanižaja, Mladena Kušeca, Ivana Aralicu, akademike Dubravka Jelčića i Josipa Bratulića, a ove godine gosti su im bili Siniša Cmrk, Sanja Pilić i Enes Kišević.

- Ovogodišnji projekt zamišljen je kao retrospektiva svih dosadašnjih tema, snimljen je i film u kojem se vidi što smo sve do sada radili, izdali smo zbirku učeničkih literarnih i likovnih radova, a promovirat ćemo i novi školski logo. Želja nam je da škola Dobriše Cesarića bude prepoznatljiva i upečatljiva u svakom pogledu – dodala je ravnateljica Krip.

IMG 9940- Meni je ovdje lijepo i čast mi je da sam ovdje, a možda će i na mene djelovati Cesarić jer pisala sam priče i pjesme za odrasle, a možda bih mogla početi pisati pjesme i za osnovnoškolce. Predstavit ću se učenicima od 5. do 8. razreda, malo ćemo se upoznati i vjerujem da će biti jako lijepo predvečerje. uvijek se mogu roditi neke nove ideje, nove priče, nove pjesme. Nisam dugo bila u Požegi i žao mi je što na onom lijepom trgiću imate toliko parkiranih automobila. Djeci ću pokazati svoje knjige koje sam objavila u Mozaik knjizi, ukupno 13, jer vjerujem da školska knjižnica nema sve moje knjige – rekla je književnica Sanja Pilić koja je imala književnu večer s učenicima, koji su pripremili nekoliko recitacija njenih pjesmama i izveli nekoliko njenih proznih uradaka.
Anu Romić iz 5.b razreda oduševila je ova vesela književnica: - Nasmijala me prepričavanjem doživljaja s unucima; Mašom i Reneom.

IMG 9954Susret je započeo izvedbom učenika 7.d razreda, Ivana Pejića koji je izveo monolog iz djela Sanje Pilić, „Posve sam popubertetio“. - Tekstovi Sanje Pilić su mi duhoviti i lako se prepoznajem u njima. Riječ je o stvarima iz dječjeg života, a ne nešto što mi je teško zamisliti pa ih je lakše odglumiti - izjavio je Ivan Pejić nakon izvedbe.

Ivanov razredni prijatelj Ilija Paović također se obratio spisateljici: - Lektira nam je mnogo zanimljivija otkako su na popisu Vaša djela. Poistovjećujemo se s likovima dječaka i djevojčica iz vaših romana. Čitajući ih u svakome retku osjetimo da nas volite i razumijete. Hvala Vam na tome!
Učenica Maja Salak iz 7.a uspjela je Sanju intervjuirati, a njihov zanimljiv razgovor pročitajte uskoro na web stranici škole.

Više puta u školi je gostovao Siniša Cmrk, no to možemo svakako pojasniti time što su on i ravnateljica Zvjezdana zajedno išli u srednju školu u Koprivnici i veže ih zaista dugo prijateljstvo, a on se rado odaziva jer ga učenici rado slušaju. IMG 9871- Ja imam jednu metodu pisanja knjige koju pišem s djecom, a danas ćemo u trećem nastavku koji se zove „Nulti sat ponovo“ napraviti jedno poglavlje. Naime postoji problem jer je u razredu punom dinamovaca jedan „torcidaš“. Onda razgovaramo i pokušavamo približiti neke moguće scenarije po nekoj demokratskoj metodi. To stavim u knjigu i napišem knjigu pomogli izraditi učenici škole Dobriša Cesarić iz Požege. Napravit ćemo i jednu praktičnu radionicu na temu fejsa jer se ja u to potpuno ne razumijem, pa ću od učenika tražiti da mi raspletu neke situacije. Kako se može zagužvati i složiti frka na fejsu sa učiteljicom, nastavnikom iz tjelesnog i vidjet ćemo kako to riješiti – rekao je Siniša Cmrk koji je napisao do sada pet knjiga, a za još tri čeka tiskanje. Njegov poticaj je kćerka koja uvijek nešto pita, a veliku podršku dao mu je i Miro Gavran koji ga je ohrabrio da to tiska.

- Na susretu s književnikom Sinišom Cmrkom bilo je veselo i poučno. Njegov je pristup učenicima neposredan, blag, vedar i otvoren te je lako animirao učenike na međusobni dijalog kako bi razvijali postavljenu fabulu njegovog novog dječjeg romana u nastajanju - izjavila je nastavnica Sandra Halt Ćuže te dodala - Primijetio je IMG 9936kako su djeca naše škole odgojena poštivati pozitivne vrijednosti te se oduševio kako su svi na radionici nastojali naći pomirbeno rješenje za konflikt u priči za razliku od djece u većim gradovima.

Cesarić u Cesariću - Naših deset godina

 Ovogodišnje pripreme oko realizacije projekta počele su početkom nastavne godine.
Učenici, roditelji, mentori te gosti iz ostalih škola Županije imali su priliku poslušati zanimljiva interaktivna predavanja, kviz znanja, sudjelovati na književnim susretima te svečanom predstavljanju projekta Cesarić u Cesariću - Naših deset godina.

Znanje u prometu, naziv je predavanja učenika Prometne skupine Anđele Kuraje i Nore Pisker iz 6.a razreda. Pripremao ih je mentor  Franjo Kvesić, a predavanje je bilo  namijenjeno učenicima četvrtih razreda. Nastojali su se  jednostavno i kreativno osvijestiti svi glavni elementi poznavanja  prometne kulture.

U ovogodišnjem kvizu Koliko poznajem Cesarićevu poeziju? sudjelovali su učenici  predstavnici 7.-ih i  i 8.-ih  razreda. Kviz je osmislila školska knjižničarka IMG 9996Mirna Kovačević, a učenike su pripremale mentorice: Vesna Leopoldović, Blanka Đimoti Zima, Martina Soukup i Marija Mrkojević. Rezultati kviza pokazali su visoku razinu znanja svih učenika. Daroviti učenici motivirani za istraživački samostalni rad pokazali su kako poznaju život rad ovog velikog pjesnika.

Predavanjem na temu Iz prošlosti naše škole predstavili su se članovi Povijesne skupine koji su u samostalnom radu predstavili zanimljivosti iz povijesti škole. Kroz istraživanja ih je vodio mentor Vinko Tadić. Predavanje je okupilo predstavnike svih razreda, nastavnike, roditelje i stručne suradnike.

Svečano predstavljanje projekta Naših deset godina upriličeno je u večernjim satima. Mladi glazbenici okupljeni u Velikom i Malom zboru predstavili su se Himnom učenika. Pripremale su ih mentorice Danijela Petrinić i Lidija Pecko, a sve prisutne oduševio je i gitaristički solo Teodore Sakoman iz 7.c i Ive Katić iz 7.b razreda.
Mladi likovnjaci i predstavnici Informatičke skupine osmislili su logo škole, a u večernjem programu predstavili su ga Marcela Bunjevac i Klara Delvechio iz 8.d razreda. Njihovi mentori bili su Lidija Romić i Tomislav Balen. 

Učenici Eva Gotlibović i Franko Rajič, iz 8.c te Dinko Maslač iz 5.b razreda predstavili su ovogodišnju petu po redu zbirku literarnih radova Staza. Mentor i glavna urednica je Blanka Đimoti Zima, a likovni identitet zbirke osmislila je nastavnica likovne kulture Lidija Romić. Zbirka sadrži radove sadašnjih i bivših učenika koji su sudjelovali u projektima. - Prilikom odabira tema i motiva bili smo vođeni osnovnim nastojanjem da afirmiramo Cesarićeve pjesme koje otvaraju djeci toliko bliske teme: obitelj, život, ljubav, putovanje, radost, Slavoniju, svjetlost, znanje…

Pohvaljujemo sve učenike i njihove mentorice koje svojim entuzijazmom prenose ljepotu hrvatske riječi. Pri odabiru radova za zbirku poštovalo se estetsko načelo, što, dakako, ne znači da nisu poštovani i drugi elementi poput širine i reprezentativnosti izbora. Nastojalo se odabrati one radove koji nose pečat dječje radoznalosti, dječju autentičnost, igrivost, maštovitost i nesputanost. Vedro ozračje i prozračna modrina djetinjstva obilježava ove male umjetnike – rekla je glavna urednica Blanka Đimoti Zima. Zbirka je oblikovana i pripremljena u grafičkoj pripremi tjednika Kronika požeško-slavonska a tiskana u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege.

Okrugli stol na temu Naših deset godina vodile su moderatorice Nina Klarić i Nora Pisker iz 6.a r., a pripremala ih je mentorica Vesna Leopoldović.

Gosti predavači na okruglom stolu bili su  dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, Veselka Barišić, predstavnik roditelja, Lidija Vešligaj, prof. hrvatskog i njemačkog jezika i književnosti, izvršna urednica za hrvatski jezik u Profilu, Ivan Abibović, nast. u mirovini, Romana Thur, prof. hrvatskog jezika i književnosti te gost iznenađenja Enes Kišević.
 
Neskriveno zadovoljstvo učenika, njihovih mentora, roditelja, predstavnika kulturnog i javnog života grada Požege, uvaženih gostiju predavača na okruglom stolu dokaz je, da je ovogodišnji projekt, sada već tradicionalni imao odličnu viziju, a svoju misiju  nastavit će i dalje, među novim generacijama učenika. 

Snimili dokumentarni film o projektu „Pogled unatrag“

Potaknuti činjenicom da njihov školski projekt „Cesarić u Cesariću“ egzistira već desetu godinu za redom, došli su na ideju o dokumentarnom filmu koji bi bio svojevrsna retrospektiva i pogled unatrag na dosadašnjih 9 projekata.

- Projekt se uspješno održao zahvaljujući njegovoj glavnoj pokretačkoj snazi učenicima. Iz godine u godinu nove generacije učenika dolaze i slave Cesarića i njegovu poeziju. Želja nqam je bila okom kamere i fotoaparata zabilježiti i ovjekovječiti najrazličitije izraze dječje kreativnosti. Film kronološki prati razvoj projekta do prošle godine. Video snimci i fotografije svjedoče o rijeci učenika koja je tekla hodnicima i učionicama škole i aktivno sudjelovala u provedbi projekta. Mnoge od tih učenika željeli smo pozvati da se zajednički prisjetimo svega. Za sve nas koji smo od prvog projekta ovo je vrlo emotivan film. Gledajući ga prisjetimo se svih zajedničkih trenutaka – rekla je o filmu prof. hrvatskog jezika i književnosti Marija Mrkojević.. Ona je zajedno s učenicima Ilijom Paovićem iz 7d i Mislavom Mandićem iz 8c radila na montaži filma i njegovom kreiranju. 

Tekst: Vladimir Protić/Blanka Đimoti Zima  Foto: Vladimir Protić