Srijeda, 27 Svibanj 2015 13:06

Hrvatska vojska otvorila vrata vojarni

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA U VOJARNAMA OS RH - 

 GRAĐANI MOGU RAZGLEDATI NAORUŽANJE, VOZILA I TEHNIKU

POŽEGA - Povodom svečanog obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, danas je za građane organiziran Dan otvorenih vrata vojarne 123. brigade u Požegi od 9 do 16 sati. Posjetitelji mogu razgledavati izloženo naoružanje, oklopna i tehnička vozila i ostalu tehniku. Prvi posjetitelji su bili učenici drugog razreda OŠ Antuna Kanižlića koji su imali prilike pregledati sva vozila i sjesti u njih, te zatrubiti i okretati kupolu.

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja jer je na taj dan 1991. godine održana svečana smotra prvih brigada Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. To je bila prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, čime je označeno osnivanje OS RH.

Također su vrata otvorena i u vojarnama u Karlovcu, Bjelovaru, Vinkovcima, Kninu, Petrinji, Našicama, Gospiću i Đakovu. U vojarni smo zatekli učenike nižih razreda OŠ Antuna Kanižlića iz Požege i učenike osmih razreda OŠ Dragutin Lerman iz Brestovca.

- U sklopu projekta "Slavonski heroj, da se nikad ne zaboravi", koji je odobren od strane ministarstva Branitelja, udruga HVIDR-a je vodila učenike osmih razreda OŠ D. Lermana iz Brestovca u obilazak lokacija na području općine Brestovac gdje su postavljena spomen obilježja poginulih Hrvatski branitelja, također u sklopu projekta je bio predviđen i obilazak vojarne 123. brigade u Požegi - izjavio je Tomo Vrhovac predsjednik HVIDR-e te dodaje kako je ovaj projekt prvenstveno namijenjen promicanju istine o Domovinskom ratu.

Tekst/foto: Vanja Protić