Srijeda, 11 Studeni 2015 10:28

Žrtvama su podigli spomenik za sjećanje i vječni trag budućim generacijama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SELO BUČJE U 2. SVJETSKOM RATU I NAKON NJEGA IZGUBILO JE 65 STANOVNIKA -

BUČJE – Na osobnu inicijativu požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića u Bučju, njegovom rodnom selu je podignut spomenik koji su zajedno izgradili grad Pleternica i Požeško-slavonska županija. Spomenik je podignut u spomen 65 stanovnika Bučja koji su u 2. Svjetskom ratu poginuli i pobijeni, neki na žalost još uvijek nisu našli svoje posljednje počivalište, pa im je ovo jedini spomen. Spomenik je otkriven uz malu svečanost nam kojoj se okupilo cijelo selo ali i oni koji su porijeklom iz Bučja.

- Povijest koja nije zapisana lako može izbljediti, a što je još gore s njom se može manipulirati. Mi smo svoju povijest danas zapisali koja će ostati kao vječni trag za sve buduće generacije koje dolaze. To je bila naša obaveza zbog čega sam sretan što smo ju izvršili. Simbolika ovog spomenika je velika jer smo generacijama stjecali ono što danas imamo, slobodu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Svaka žrtva zaslužuje da joj se poklonimo jer nam je omogućila da danas hodamo po hrvatskom tlu, danas slavimo 70 godina od tragičnog događaja koja su zadesila naše mjesto – rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Mjesnog odbora Bučje Josip Dukić.

Spomenik je postavljen odmah ispred župne crkve u Bučju, a na njemu su uklesana imena i prezimena, koja još uvijek pronalaze živuće prolaznike, njihove suvremenike i njihove potomke koje nisu imali sreću doživjeti. Upravo oni su podigli ovaj spomenik za sjećanje i trag budućim generacijama.

- Ono što se uistinu dogodili nikada ne može i ne smije biti izbrisano. Svjedoci smo da je ovdje prije 70 godina u Bučju ubijeno 65 ljudi i to je strašna tragedija koja je pogodila ovo mjesto, tragedija za cijelu župu Bučje. Danas 70 godina nakon toga odajemo im počast i ostavljamo znamen da su oni ovdje živjeli, išli u crkvu, imali obitelji, da su bili Hrvati i domoljubi koji su stradali od partizana – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Prije 70 godina, tada u ovom velikom selu, velikog duha, vladao je plač i jauk. Naši su očevi i djedovi sanjali san o Hrvatskoj ali ga nisu i dosanjali i dočekali. Na žalost dogodilo se zlo, dogodilo se upravo ono zbog čega su oni kažnjeni i to samo zato što su voljeli svoju Hrvatsku. Taj san koji su oni sanjali mi smo dosanjali i nakon dugo desetljeća i njih upisujemo u povijest. Mi koji ćemo ostati i opstati na ovim prostorima a posebno naši mladi garancija su opstojnosti su hrvatske domovine. Hvala naši dragi didovi i očevi koji ste nama usadili ljubav za Domovinu, koju smo mi stvorili – rekao je župan Tomašević.

Mještanima se obratio i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a spomenik je blagoslovio mjesni župnik vlč. Dragoslav Kozić.

Tekst/foto: Vladimir Protić