Petak, 29 Siječanj 2016 14:13

Domoljublje i nacionalne manjine našeg zavičaja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

11. GODINA ŠKOLSKOG PROJEKTA „CESARIĆ U CESARIĆU“ -

POŽEGA – Već 11 godina požeška OŠ Dobriša Cesarić provodi školski projekt „Cesarić u Cesariću“ u koju su uključeni svi učenici i učitelji, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Do sada su obrađivane razne teme koje su uvijek proizašle iz pjesma velikog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića, po kojemu ova škola nosi ime. Ove godine IMG 1319glavna tema je zavičajno Domoljublje, s podtemom Nacionalne manjine našeg zavičaja. Projekt za cilj ima okupiti učenike, učitelje, stručno-pedagošku službu, roditelje i predstavnike nacionalnih manjina u Požeško-slavonskoj županiji kako bi se saznalo više o drugačijim običajima, tradiciji, religiji, kulturi i jeziku te na taj način ojačale veze između škola i zajednica. U svakoj nacionalnoj zajednici postoji pravo da se na nastavnim satima predaje vlastita povijest, jezik i običaji, međutim ne treba zaboraviti na učenje o drugima, o nacionalnim manjinama, kako cijeniti različitost, kako izrasti u tolerantne građane otvorenih pogleda na svijet u jednom demokratskom društvu.

Naša škola već 11 godina za redom provodi projekt „Cesarić u Cesariću“. Godinama smo tematski kroz izvannastavne aktivnosti obrađujemo Cesarićevu poeziju, a ove godine tema je Domoljublje zavičajno, lokalno što smo povezali s nacionalnim manjinama. Ove godine u završnom dijelu imamo predavanje hrvatskog branitelja na temu Manjina u Domovinskom ratu, a dolaze nam i predstavnici nacionalnih manjina naše županije, KUD-ovi i djeca iz Pakraca, Lipika, Poljane, Kaptola i Jakšića koja će nam prezentirati rad nacionalnih manjina ali i njihovu kuhinju i specifična jela – rekla je ravnateljica Zvjezdana Krip.

IMG 1316Filmska družina je snimala sve aktivnosti oko projekta sve od listopada do siječnja i o tome napravila film. – Sve što su učitelji i učenici uz ovu temu Domoljublje i nacionalnih manjina našeg zavičaja radili su snimili na terenu, i napravili, montirali film u trajanju od 15 minuta, koji prikazuje kako je nastao cijeli projekt. Snimljeno je sve iz jednog drugog kuta, koji obično gledatelji ne vide, nego vide samo ovu završnu priredbu. Prikazali smo svu različitost koja vlada u našoj školi, od domoljublja do nacionalnih manjina uz moto „Vlastito domoljublje ne isključuje poštivanje domoljublja drugih – rekla je Marija Mrkojević, voditeljica foto radionice i filmske družine koja je oformljena od ove školske godine.

Predavanje na temu Domovinski rat i uloga manjina u domovinskom ratu održao je hrvatski branitelj, umirovljeni stožerni narednik Konrad Katić. – Učenici će čuti uvod o Domovinskom ratu, etape i završetak Domovinskog rata. Ogroman doprinos u ratu dali su i pripadnici manjina, ukupno u Hrvatskoj vojsci oko 35 tisuća pripadnika iz 23 nacionalne manjine, a na našem području sudjelovali su Bošnjaci, Česi, Slovaci, Srbi i drugi koji su dali veliki doprinos u stvaranju Domovine.

IMG 1305

Već u drugom dijelu projekta škola je uspjela okupiti gotovo sve predstavnike i pripadnike nacionalnih manjina koji žive na području Požeško-slavonske županije. Tako su mali folkloraši izveli predstavu "Mi smo djeca vesela" pod vodstvom Snježane Potočnjak, nakon toga Nina Klarić i Lara Peić iz 7.a razreda su imale zamišljeni intervju s Dobrišom Cesarićem. Članovi filmske družine prikazali su film "Različitost je bogatstvo", a nakon toga su učenici OŠ Braće Radića iz Pakraca imali igrokaz i recitacije gdje su prezentirali običaje Srba i slavlje njihovog zaštitnika svetog Save. Članovi Češke besede iz Kaptola i Matica Slovačka iz Jakšića su prikazali svoje tradicionalne češke i slovačke plesove, a KUD Rama iz Pleternice je predstavila svoje nošnje i običaje te kako se sviraju gusle. U drugoj učionici predstavnici nacionalnih manjina iz Slovačke, Mađarske, Češke, Srbije, Italije, Albanije i KUD Rama su izložili svoja tradicionalna jela i kolače. Za stolovima se moglo naći raznih pita i pogača, uštipaka u soku od limuna, prave Mađarice, orahnjača te pohani Čičoka.
– Istražili smo sve nacionalne manjine koje žive na našem području, a danas su nam se predstavili predstavnici udruga i kulturno-umjetničkih društava Čeha, Slovaka, Mađara, zatim srpska i albanska manjina. Imali smo i predstavljanje nacionalnih kuhinja i njihovih nacionalnih jela i specijaliteta – istakla je Blanka Đimoti Zima, voditeljica projekta.

Tekst/foto: Vladimir Protić