Subota, 06 Veljača 2016 16:09

Slikovnica i bojanka „Leptir i mrav“ za djecu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARK PRIRODE PAPUK DARIVAO DJECU U VRTIĆU RADOST NOVIM IZDANJEM -

POŽEGA – Novo edukativno izdanje namijenjeno djeci predškolske i školske dobi uradio je Park prirode Papuk, te to i podijelio s djecom na nekoliko lokacija. Radi se o slikovnici i bojanci s motivima iz parka prirode pod nazivom „Leptir i mrav“ koja obrađuje jednu od interesantnih priča suživota koja se događa samo na tri mjesta u Hrvatskoj, a jedno od tih mjesta su vlažne livade u Parku prirode Papuk na Zvečevu. Slikovnice je ravnateljica parka Kristina Kožić darovala za djecu ravnateljici Dječjeg vrtića Radost Mariji Kakuk u Požegi, a kroz kratki igrokaz učenice Katoličke gimnazije Mateja, Sofija i Iva djeci su prikazale priču o leptiru i mravu.

- Priča nastaje na jednoj livadi na Papuku kraj Zvečeva i govori o suživotu leptira, mrava i biljke plućne sirištare. Njih troje čine ovu vrlo interesantnu priču. Životni ciklus leptira močvarnog plavca započinje kada on na vlažnim livadama nađe močvarnu biljku sirištaru. Na njoj odlaže svoja jajašca iz kojih se izlegu gusjenice koja se kasnije hrane samom biljkom. Kad dovoljno ojačaju tankom niti spuštaju se na zemlju, te šire poseban miris kojem mravi ne mogu odoljeti, jer mirišu na njihove larve. Mravi ih stoga misleći da su to njihove larve odmah vraćaju u mravinjak gdje uz pažnju preživljavaju nadolazeću zimu. Dolaskom ljeta iz čahura s gusjenicama, izlegu se leptiri i izlijeću van. Ciklus se tako ponavlja, no priča je posebna stoga što prikazuje suživot flore i faune koji je iznimno rijedak i odvija se na jednoj lokaciji na Zvečevu – saznali smo iz priče koju su ispričale tri učenice izvodeći kratki igrokaz u kostimima leptira, gusjenice i mrava, što su djeca s velikom pažnjom promatrala.

- Ova priča je posebna jer priča o suživotu leptira i mrava koji se događa samo na tri mjesta u Hrvatskoj, od kojih je jedna livada u Parku prirode Papuk. Djeci ovom pričom želimo prikazati koja je uloga Parka prirode Papuk u očuvanju prirode i ovakvog suživota, te osim očuvanja prirode i edukacija o prirodi. Ovo je jedan od načina edukacije najmlađih koji će na vrijeme upoznati koliko nam priroda vrijedi i da je trebamo čuvati – istakla je ravnateljica Kožić.

Za kraj djeca su zajedno s djelatnicima i rendžerima Parka prirode Papuk otpjevali nekoliko pjesama.

Tekst/foto: Vladimir Protić