Nedjelja, 07 Veljača 2016 11:31

Fra Danijel Patafta: „Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE ORGANIZIRAO PREDAVANJE U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU -

POŽEGA – U sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske, požeški ogranak priredio je niz predavanja, od kojih je prvo održano u Franjevačkom samostanu sv. Duha u Požegi. Predavanje je održao fra Danijel Patafta na temu Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj, kao trenutno najveći stručnjak po tom pitanju, jer je upravo završio IMG 1720svoju doktorsku radnju na tu temu. Okupljene članove matičinog ogranka pozdravila je predsjednica dr. sc. Vesna Vlašić i otvorila cijeli ciklus događanja koji se događa u mjesecu veljači.

- Ovo je slabo poznata tema, a radi se o jednoj krizi unutar katoličke crkve u Hrvata, koja se javila iza 1. svjetskog rata. Rezultirala je jednim dijelom odcjepom od katoličke crkve i stvaranjem jedne posebne vjerske zajednice koja se zvala Hrvatska starokatolička crkva, koja je imala jedan relativno plodan razvoj u međuratnom razdoblju. nastankom NDH nju se počelo gledati kao produženu ruku velikosrpskih interesa u Hrvatskoj s ciljem razbijanja hrvatskog etničkog i vjerskog korpusa. Našla se na udaru ustaških vlasti i praktički je nestala, te je ostalo samo tri župe u Hrvatskoj. Cijeli taj razvoj slabo je poznat i nije dovoljno istražen, a u svoje vrijeme punio je stupce medija, od liberalnih do katoličkih – ispričao je fra Patafta, koji dodaje da u požeškom kraju ova vjerska zajednica nije imala gotovo nikakav utjecaj niti organizirane zajednice. Najbliža zajednica je bila ona u Bjelovaru i Špišić Bukovici.

IMG 1733- Danas imamo još zajednice u Šaptonovcima, koja je i najveća, zatim u Stenjevcu kraj Zagreba i Sveti križ u Zagrebu, s crkvicom nedaleko kolodvora. To je pokret koji je krenuo unutar katoličke crkve u traženju nekih reformi, uglavnom disciplinske naravi. Obzirom da se i biskupat dosta žestoko postavio prema tim zahtjevima, rezultiralo je to na kraju odvajanjem od katoličke crkve. U prvom redu radilo se o odbacivanju dogme o Papinoj nepogrešivosti, koja je kao takva prihvaćena na 2. vatikanskom saboru. Osim te razlike tražili su i ukidanje celibata. Starokatolicizam su na kraju prihvatili kao jedinu opciju da se izvuku iz situacije u kojoj su se našli, jer je i sama država počela vršiti pritisak, jer im je ta opcija jedino omogućavala opstanak. To je značilo odbacivanje i Papinog primata koje prije nije bilo dovedeno u pitanje, zadržali su katoličke obrede i liturgiju na narodnom jeziku, odbacili dogmu o papinoj nepogrešivosti, nisu prihvatili dogmu o Marijinom uznesenju i odbacili i ukinuli celibat. Poprimili su i dio protestanskih natruha, jer nisu imali mogućnost školovanja na katoličkim učilištima, te su išli na protestanska učilišta – dodao je fra Patafta te donio kroz predavanja niz nepoznatih i interesantnih činjenica o starokatolicizmu u Hrvastkoj.

Tekst/foto: Vladimir Protić