Petak, 08 Travanj 2016 09:58

"Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

IZLOŽBA O IVANJSKOM ROVAŠU U OŠ JULIJA KEMPFA -

POŽEGA - U OŠ Julija Kempfa predstavljen je projekt i izložba „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj“, koji zajedničkim snagama od 2011. godine provode požeška Katolička gimnazija i Park prirode Papuk, uz potporu Hrvatskog herpetološkog društva i Požeško-slavonske županije. U IMG 3069projektu sudjeluju učenici drugih i trećih razreda izborne nastave biologije, uz mentorsku palicu profesora Frane Barišića. Profesor biologije i mentor Frano Barišić najavljuje da će izložba obići deset škola. Učenici Katoličke gimnazije će u suradnji s djelatnicima Parka prirode Papuk održati prezentacije, a samu izložbu čini sedam plakata različite tematike. - Pravljeni su neki izračuni prema kojima na Papuku ima oko 15.000 jedinki Ivanjskog rovaša - izjavio je Barišić.

- Kako bismo očuvali Ivanjskog rovaša moramo mu zaštititi stanište i stvoriti mu što bolje uvjete za život. Otkriven je 2008. godine i od tada ga intenzivno štitimo kao i njegovo stanište. Ivanjski rovaš živi na listincu hrasta, a smetaju mu grančice crnog bora. Tako smo s učenicima Katoličke IMG 3074gimnazije već imali akcije uklanjanja crnog bora i njegovih iglica koje mu jako smetaju. Iznimno je mali, a iglice su veće od njega - izjavila je ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić.

Djelatnici Parka prirode Papuk i učenice Katoličke gimnazije održali su djeci iz OŠ Julija Kempfa poučnu prezentaciju o najmanjem gušteru, a upoznali su ih i s edukativnom knjižicom o Parku prirode i Geoparku Papuk.

Tekst/foto: Vanja Protić