Subota, 14 Svibanj 2016 12:35

Glasovanjem izabrali koje bi sprave željeli na svom igralištu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DJECA PLETERNICE POTPUNO DEMOKRATSKI IZGLASALA SVOJ ZAHTJEV ZA NOVIM DJEČJIM IGRALIŠTEM U PRAVU NA IGRU -

PLETERNICA – Društvo naša djeca grada Pleternice u suradnji s Gradom i na inicijativu gradonačelnice Antonije Jozić organizirali su po peti puta edukaciju o dječjim pravima u sklopu projekta usmjerenog podršci obitelji i zaštiti i promicanju prava djece „Svijet kroz dječje oči“. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih a Grad IMG 8672Pleternica je partner u projektu. Edukacije se održavaju u vidu tribine na kojoj sudjeluju učenici od 1. - 4. razreda, a ova peta održana je uz Međunarodni dan obitelji koji se obilježava 15. svibnja.

- Ovogodišnje obilježavanje ima za cilj podizanje svijesti o ulozi obitelji i obiteljske politike pri promicanju zdravog života za održivu budućnost, a posebna tema je uređenje dječjeg igrališta u parku koje će omogućiti zajedničko druženje djece i roditelja te poticanje na fizičku aktivnost i boravak vani. Djeca su pozvana da iznesu svoje mišljenje, želje te i sami sudjeluju o uređenju igrališta namijenjenog upravo njima, što je i jedno od prava djece propisano Konvencijom o pravima djeteta. Putem ovakvih tribina djeca osnažuju svoju ulogu u društvu te će i sami izraziti svoje želje i mišljenjem utjecati na odluke koje se tiču upravo njih – rekla je Renata Matičević, voditeljica Društva naša djeca, te pred djecu stavila pravo referendumsko pitanje, da li žele i kakvi igralište, a nakon toga su glasovanjem kao na pravim biralištima na glasačkom listiću koji je imamo slike svih sprava i igrala, sami izabrali koju spravu i igralo žele u svom dječjem igralištu. Djeca su više nego ozbiljno pristupila glasovanju, dobro prodiskutirala, što bi najviše željela, a najviše ih dakako zanimalo – a kada će to igralište biti napravljeno?

IMG 8687Na to ali i još mnoga pitanja, pa i kako se postaje gradonačelnica, strpljivo je odgovarala pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, a igralište im je usporedila, kao kad oni žele imati svoj novi „play station“ a roditelji nemaju baš dovoljno novaca, pa se onda obilaze bake, djedovi, stričevi. Tako je i u ovom pitanju obrazložila gradonačelnica, grad još nema dovoljno novca, ali će obići sponzore, donatore, ministarstva, fondove, svoje bake, djedove i stričeve. No ipak im je obećala da će to biti ubrzo, jer će se založiti da to bude što prije.

- Projekt uređenja gradskog parka kao prvu fazu prijavili smo već drugu godinu Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i očekujemo rezultate do kraja svibnja. U slučaju da naš projekt ne prođe na tom natječaju vrlo brzo ide mjera ruralnog razvoja gdje se mogu kandidirati upravo ovakvi projekti, uređenje parkova, dječjih igrališta, infrastrukture za slobodno vrijeme tako da sam uvjerena da će grad Pleternica ovog ljeta dobiti dječje igralište. O vrijednosti investicije u ovom trenutku teško je govoriti, ako ćemo raditi igralište koje će imati nekoliko sprava za djecu svih dobnih skupina, do 3 godine, od 3 do 6 godina i od 6 na dalje, sa atestiranim i certificiranim spravama, onda je vrijednost takvog igrališta od 200 do 300 tisuća kuna - rekla je gradonačelnica IMG 8689Jozić koja ističe da je ona uvijek optimist, a da kada je dolazila na mjesto gradonačelnice sebi stavila u zadatak da napravi što više dječjih igrališta po svim naseljima jer su u tome jako oskudijevali. Do sada su uz pomoć Udruga s pleterničkog područja i uz sponzore postavili 6 dječjih igrališta u pleterničkim naseljima, organizirali igraonice za djecu u prostorima domova i područnih škola, a sada je vrijeme za jedno veliko igralište u Pleternici.

Tekst/foto: Vladimir Protić