Petak, 10 Lipanj 2016 14:32

Šterc: “Ovo je najvažnije pitanje za Hrvatsku koje političke elite zanemaruju“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDAVANJE „DEMOGRAFSKI ALARM I EGZODUS MLADIH OBITELJI IZ HRVATSKE – KAKO ZAUSTAVITI NEGATIVAN TREND“ -

POŽEGA – Želeći istaći u svim sredinama pitanje i problem jedinstven i važan za cijelu Hrvatsku, Udruga Bistrica iz Zagreba i Matica hrvatska organizirala je po brojnim hrvatskim gradovima predavanje na temu „Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske – kako zaustaviti negativan trend“. Predavanje ali i raspravu o ovom bitnom problemu uz moderatora, novinara Branimira Bilića održao poznati demograf dr. sc. Stjepan Šterc u dvorani HGK Požega.

IMG 1018- Želimo pokazati da se sve bitno ne dešava samo u Zagrebu, a da se na to krucijalno problem, pitanje demografske obnove je najvažnija stvar koju u hrvatskoj treba promijeniti. Niti bivše Vlade, niti ova Vlada RH to ozbiljno ne vide i mladi ljudi s obiteljima gotovo masovno odlaze iz Hrvatske. Trebali bi očito i bolje razvijati gospodarstvo, ulagati u mlade obitelji, zapošljavati, a riješiti i pitanje da žene majke imamu svoje plaće i mirovine s te osnove. Vlada bi trebala osnovati takvo ministarstvo, koje bi skrbilo o demografskoj obnovi, jer ako nas ne bude neće biti ni Hrvatske – istakao je Branimir Bilić u uvodu u predavanje, naglašavajući da brojne zemlje, poglavito stare Europe, imaju taj problem, a neke ga i rješavaju.

- Definitivno je svima u zemlji jasno da je demografska problematika ključna problematika u državi i odmah je uz gospodarsku o čemu Hrvatska mora ozbiljno razmisliti i napraviti revitalizacijske planove. Idemo u klasični demografski slom, a onda nećemo imati ni odgovarajući gospodarski razvitak u zemlji. Svi podatci su negativni a vidimo da nas napušta mlada populacija, bježi gotovo glavom bez obzira iz države. Nije to samo pitanje njihove nezaposlenosti nego pitanje nezadovoljstva kako se razvija hrvatsko društvo. Ta nesigurnost mladih je bitan faktor za iseljavanje, koje je posebno izraženo ovdje u Slavoniji, gdje smo svjedoci svakodnevnog odlaska. To razara hrvatsku budućnost a mi još uvijek na političkoj razini razmišljamo, bili ili ne bili postavili koncepciju demografske obnove Hrvatske – kaže Šterc, koji misli da je to svima pa i ekonomistima, bankarima i financijerima poznato, jer će nam se na kraju urušiti i svi ostali sustavi, od mirovinskog, zdravstvenog, školskog, sustava radne snage. To nam nije neka daleka budućnost, nego nažalost u slijedećih 20-tak godina.

IMG 1019- Nedostaju nam klasični poticaji za novu populaciju, a nismo razvili niti model kroz imigracijsku varijantu. Imamo brojnu populaciju vani, iseljeništvo, koja po nekom irskom modelu, koji ja zastupam, može utjecati na demografski i gospodarski razvoj zemlje, kako radom vani i financijskim doprinosom razvoju gospodarstva, ali i usmjeravanjem svoje djece na povratak, kroz studije u Hrvatskoj, posao ili vraćanjem u Hrvatsku bar kao umirovljenika. To se sve mora postaviti na čvrste temelje jer je bitan faktor razvijanja sve ga ostalog. Irska, Izrael i ostale iseljeničke zemlje tako rade – kaže Šterc koji smatra da demografska politika mora biti u temelju gospodarskog razvitka, a ne samo u okviru socijalne i obiteljske politike. Šterc navodi dobre primjere u Europi za koju se predviđa gubitak oko 100 milijuna stanovnika u slijedećih 80-tak godina. Zemlje koje planiraju svoju reprodukciju su Island, Irska, Francuska, sve skandinavske i alpske zemlje. Svi oni u tom periodu planiraju rast svoga stanovništva.

- Velika enigma mi je zašto, kada to svi vide, jedino naša politička elita to ne vidi. Pokušavaju čak i mene uvjeriti da malo ublažim stavove i pristanem da to stavimo u okviru socijalne politike, međutim ja smatram da to mora biti u temelju gospodarskog razvoja ili nećemo ništa napraviti – zaključuje dr. sc. Stjepan Šterc, demograf, koji predlaže da se apsolutno zagarantira status majki s djecom i mladih, porodiljski najmanje godinu dana s punom plaćom, prilagođeno radno vrijeme za majke ili očeve koji odgajaju dijete, jer to se pokazalo prijelomno kod odluke za treće dijete. Opća nesigurnost u našem društvu je posljedica lošeg upravljanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić