Četvrtak, 11 Rujan 2014 14:28

Zbog najavljenih oborina predviđa se evakuacija stoke iz najugroženijih dijelova

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

VREMENSKE NEPOGODE IZAZVALE NOVE POPLAVE I ŠTETE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Kiša koja neprekidno pada već drugi dan ponovno je izazvala niz problema na području Požeško-slavonske županije te prouzročila nove štete. Ovaj puta najviše na području Lipika i Pakraca gdje je palo više od 100 litara kiše i poplavljeno je tridesetak stambenih objekata i nekoliko gospodarskih objekata. Voda se izlila i na području općine Brestovac, a mogući problemi zbog porasta vodostaja Orljave i pritoka tek se očekuju na području grada Pleternice. Nakon obilaska terena i saznanja o prvim problematičnim situacijama požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sazvao je i Stožer za zaštitu i spašavanje županije.Bujice su preplavile ulice garda Lipika

- Situacija nije dobra, a sinoćnji prolom oblaka poplavio je čak i centar grada Lipika. U Specijalnoj bolnici u Lipiku podrumske prostorije imale su preko pola metra vode, tek danas kasnije proradili su i uređaji na poplavljenim odjelima. Rijeke su ostale u koritima, ali ogromne količine kiša su stvorile velike bujice koje su poplavile grad i objekte. Materijalna šteta je velika. Cesta za Vrhovce je ponovno jako razrovana i odnesene stotine kubika ceste, poplavljeni su neki objekti na području općine Brestovac, no tek nizvodno sada očekujemo probleme. Orljava je tek sada najveća u Požegi, prolazi val kroz Vidovce i Dervišagu gdje smo već imali problema prije, i to se sve slijeva prema Pleternici. Kako su tek Lipik poplave 3najavljene još veće oborine molim građane koji imaju stoku i životinje u prostorima koji su u opasnosti, neka se već sada pripremaju za evakuaciju – rekao je župan Tomašević.

Moli i građane da pogledaju sve kanale i propuste u svojoj okolini i neka ih pročiste, jer zbog tih propusta najčešće stradaju kuće, podrumi i ceste. Na kompletnom prostoru očekuje se teška situacija.

- Nakon svibanjskih poplava novi nasipi su izgrađeni na mjestima gdje su bili uništeni i sanirani u Lipiku, Požegi i Pleternici. Mi smo spremni evakuirati i životinje i ljude – istakao je župan Tomašević, dodajući da su spremni i svi načelnici i gradonačelnici na svojim područjima ali i tvrtke kojeOrljava u Požegi još raste se uključuju u obranu od poplava, te sve žurne službe. Hrvatske vode imaju dovoljan broj vreća i pijeska za poslijepodnevne i večernje sate ako bude trebalo intervenirati na nasipima, a pripravne su i vatrogasne snage.