Utorak, 12 Siječanj 2016 10:23

Požeško-slavonska županija bilježi sa 4 smrtno stradala i dalje pad poginulih

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA PRVI PUTA OD 2008. GODINE BILJEŽI PORAST BROJA POGINULIH U PROMETNIM NESREĆAMA -

POŽEGA – U trenutku kada na području Republike Hrvatske bilježimo 348 poginulih osoba u prometu u 2015. godini, što je nakon 2008. godine i stalnog pada broja poginulih više za 40 osoba od 2014. godine, Požeško-slavonska županija se i dalje svrstava među jednu od najsigurnijih županija. Najsigurniji smo i što se tiče poginulih u prometu, jer bilježimo tek 4 poginule osobe u prometu, što nas stavlja na mjesto s najmanje poginulih osoba među hrvatskim županijama. Naša županija bilježi konstantan pad broja poginulih na 4 prošle godine, kao i 4 pretprošle godine, što je i najmanji zabilježen broj poginulih u prometnim nesrećama unazad deset godina. Evidentno je znatno smanjenje budući da je 2013. godine osam osoba smrtno stradalo, 2012. godine 10 osoba, 2011. godine šest osoba, a 2010. godine 10 osoba.  

Ovo povećanje od 13% poginulih prošle godine u odnosu na 2014. godinu, sigurno je pokazatelj da treba nešto više činiti na povećanju sigurnosti u prometu. Posebno to govore i brojke povećanja smrtno stradalih među mopedistima i motociklistima, povećanje za 30%, ali i biciklistima, kojih je za gotovom 80% više smrtno stradalo nego prijašnjih godina. Jedan od faktora ovog povećanja moglo bi biti i lijepo vrijeme u zadnjem kvartalu prošle godine što je dovelo do povećanog prometovanja među ovom kategorijom sudionika u prometu. Povećanje broja poginulih bilježimo i među putnicima u vozilu, što se svakako povezuje s kulturom nevezivanja sigurnosnim pojasom.

Dakle preventive za sudionike u prometu nikad dosta, treba ju svakako još poboljšati, a prema statističkim podatcima sve veći broj automobila, koji iz godine u godinu zbog financijske krize bilježe sve veći prosjek godina starosti svakako utječe na to povećanje broja poginulih.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija prometne nesreće