Nedjelja, 30 Kolovoz 2020 16:08

Danas 30. kolovoza obilježavamo Dan nestalih osoba

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Međunarodni dan nestalih obilježava se diljem svijeta 30. kolovoza te je to prigoda da se s posebnim pijetetom prisjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih članova obitelji. Iza svake nestale osobe stoji neizreciva tuga i bol obitelji koje ustrajno traže odgovor – gdje su njihovi najmiliji.

 U RH ovaj dan obilježava se kao spomendan.

Sudbina 1.869 hrvatskih građana još se ne zna, a traga se za još 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja u studenom 1991.

Tog dana prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, odnosno kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. 

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.