Ponedjeljak, 19 Listopad 2020 12:14

Veleučilište u Požegi nakon 15 godina uvodi dva nova studija

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

OD SLIJEDEĆE AKADEMSKE GODINE STUDIJ INFORMATIKE I ENOGASTRONOMIJE KAO JEDINSTVENI STUDIJ U HRVATSKOJ  -

POŽEGA - Od iduće akademske godine Veleučilište u Požegi će, biti ‘bogatije’ za dva studija: informatiku i enogastronomiju. Što se tiče ovog prvog, kaže prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić, „čeka se još samo potpis ministra” dok je studij enogastronomije u visokom stupnju recenzije.

Jedinstven studij u Hrvatskoj

Studij enogastronomije je posebno važan jer će biti jedinstven u Hrvatskoj. Požeško Veleučilište za njega se nije odlučilo slučajno.
 – Enogastronomija je potrebna ovom kraju kako bi mogli razvijati turizam, a i za ruralni razvoj općenito. Mi smo tu priču započeli početkom ove godine kada smo napravili ankete i vidjeli da za studij postoji veliku zainteresiranost. Preko 70 posto maturanata iz područja poljoprivrede, ekonomije i sl. iskazalo je interes da bi upisali takav studij. Isto tako, istražili smo interes gospodarstvenika, i to ne samo na razini Slavonije, nego cijele Hrvatske: od hotela, restorana, ugostiteljskih objekata općenito pa do OPG-ova, te smo i tu dobili visoke rezultate u smislu da žele zaposliti stručnjaka iz područja enogastronomije. To bi bio jedan interdisciplinarni studij koji bi povezivao prehrambenu tehnologiju, vinogradarstvo i ekonomiju. Bio bi iz područja biotehničkih znanosti ali s naglaskom na te soft-vještine. Dakle, osim baznih predmeta kao što su poznavanje samih sirovina i svega onoga što je potrebno za proizvodnju hrane, do nekakvih kulinarskih predmeta, predmeta koji su vezani za turizam i ruralni razvoj do nekakvih vještina komunikacije, korištenja EU fondova itd. Budući poslodavci onih koji završe taj studij su hoteli, restorani, OPG-ovi…Trenutno u Hrvatskoj postoji studij gastronomije samo na jednoj privatnoj školi, ali više s naglaskom na ekonomiju – pojasnio je prodekan Andrlić.
Budući studenti enogastronomijer, dodao je, imat će savršen nastavni poligon i to u novom Studentskom domu. On naime, ima visokokvalitetnu kuhinju sa svim potrebnim uređajima kako bi mogao biti jedna od nastavnih baza za područje kulinarstva. I ne samo to.
 – Dom će se moći koristiti i za ovaj hotelski dio studija. Mi planiramo u budućnosti, kad se steknu prilike, da se dio doma komercijalizira kao što smo komercijalizirali našu vinarsku proizvodnju i otvorili trgovinu vina. Tako će u budućnosti studenti imati priliku da u Domu organiziraju poslovanje, rade na stručnoj praksi i na kraju ugošćuju turiste. Stručnu praksu će moći odrađivati i na našim OPG-ovima ali i na moru tijekom ljeta pa će tako spojiti ‘zeleno i plavo’ – dodaje prodekan Andrlić.
Novi studij enogastronomije, ističu na Veleučilištu, nije konkurencija nijednom od postojećih studija a očekuju kako će posebno biti zanimljiv učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole gdje postoji smjer Agroturistički tehničar nakon kojeg učenici nisu imali gdje nastaviti školovanje.
 – Ovaj studij će biti nastavak za te učenike. Na njemu će učiti kreirati jelovnike, organizirati rad u baru, pripremati koktele, sljubljivati hranu i pića…ali i strane jezike. Sve su to ‘žive’ stvari koje su potrebne tržištu i vjerojatno je u našim anketama 70 posto njih reklo „DA”, treba nam to. Važno je također istaknuti da će taj studij biti usporediv s našim Erasmus vinskim školama s kojima surađujemo u Francuskoj, Austriji, Italiji…Koristili smo njihova iskustva što je bitno kad nam budu dolazili strani studenti. Što se tiče stručnog kadra za ovaj studij, imamo ga 60 do 70 posto a pomoći će nam s par profesora Prehrambeni fakultet iz Osijeka – zaključio je Andrlić.

Potpora Hrvatske gospodarske komore

Punu potporu u osnivanju studija enogastronomije požeško Veleučilište dobilo je i od Hrvatske gospodarske, odnosno Obrtničke komore. Ovih dana u Požegi je boravio i potpredsjednik HGK Dragan Kovačević, koji podržava ovaj novi studij te ističe da je po istraživanju upravo gastronomija ključna za 30 posto turista koji dolaze u Hrvatsku.

DSCN3343

U budućnosti: znanstveno-nastavna institucija!

Veleučilište u Požegi osnovano je prije 22 godine i trenutno ima šest studija. Nova dva iznimno su važna za daljnji razvoj ove obrazovne ustanove.
 – Mi smo u zadnje dvije godine stabilizirali poslovanje Veleučilišta, stabilizirali smo ga i kad je u pitanju broj studenata, zaustavili smo negativni trend pada, a možemo biti i jako zadovoljni rezultatima reakreditacije po kojima smo smo ispali najbolje Veleučilište u Republici Hrvatskoj. Sad želimo napraviti iskorak jer, petnaest godina ovdje nije bilo novih studijskih programa. Mi smo paralelno s ovim poslovima podizanja kvalitete na Veleučilištu – i života i nastave – radili i na podizanju Veleučilišta na jednu višu razinu. S ova dva nova studijska programa želimo odgovoriti prije svega na zahtjeve tržišta rada, odgovoriti potrebama 21 stoljeća, okrenuti onu paradigmu: do sada je informatika bila podrška realnom sektoru a sad se realni sektor i poslovanje seli u informatički dio. Želimo i odgovoriti, kako sam rekao, na potrebu tržišta rada jer, poznato je, nama se 20 posto BDP-a ostvaruje u turističkoj djelatnosti a tu nam je najslabija kvalifikacijska struktura. Želimo kao odgovorno Veleučilište pridonijeti i razini obrazovanja tih ljudi koji rade u tom, za Hrvatsku jako važnom sektoru. Dakle, s ova dva nova studijska programa želimo podići razinu kvalitete na Veleučilištu na još višu razinu – kazao je dekan Veleučilišta prof. dr. sc. Borislav Miličević.
Podsjetio je također kako je završen Studentski dom, velika investicija kojom je vrijednost imovine Veleučilišta povećana nekoliko puta. Ulagano je i u opremu.
– Ali, posebno želim naglasiti da smo jako puno uložili i u razvoj karijera naših nastavnika. Naša buduća strategija će se temeljiti na razvoju ove institucije kao znanstveno-nastavne institucije. Mi se polako pripremamo za novu strategiju razvoja od 2021. do 2027. godine u čemu imamo podršku Sveučilišta u Osijeku čiji je rektor predsjednik našeg Upravnog vijeća, i na tome im hvala – istakao je dekan Miličević.

(autor Vesna Milković)