Utorak, 26 Ožujak 2013 12:11

Zajedno u projekt „Nauči me, naučit ću te“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OŠ VLADIMIR NAZOR TRENKOVO I DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE VELIKA  -

 

TRENKOVO – Svečanom priredbom u holu Osnovne škole Vladimir Nazor Trenkovo stavljena je točka na „i“ cijelo mjesečnog projekta koje su učenici škole proveli zajedno sa korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe iz Velike. Plod je do dugogodišnje suradnje koju ostvaruje ova škola s veličkim domom, a upravo ta dobra i plodna suradnja bila je inicijator da se zajedno prijave na projekt Royal zaklade za međugeneracijsku solidarnost iz Zagreba za sudjelovanje u natjecanju Škola prijatelj starijih s projektom pod nazivom „Nauči me, naučit ću te“.

IMG 5143Do sada smo sa veličkim domom surađivali povodom obilježavanja blagdana, za Božić, Uskrs, a ovo je bio jedan proširen projekt, u koji smo osim učenika i učitelja uključili i svoje umirovljene djelatnike, umirovljenike iz našeg sela, te sve korisnike Doma za starije i nemoćne osobe. Tako smo proveli informatičku obuku za umirovljenike, radili zajedno na lončarskoj i radionici predenja i pletenja vune, igrali društvene igre i šah u prostorijama doma, učenici i umirovljenici su zajedno pjevali u zboru te snimili i himnu, vježbali zajedničku zumbu, zajednički pekli kolače na radionici s tijestom, učili zajedno o dentalnoj higijeni a predavanje održao umirovljeni stomatolog, zajedno čitali poeziju, učili priče, pohodili Križni put. Radionice su bile uvijek zajedničke, a na nekima su učenici učili umirovljenike, a na drugim su umirovljenici učili učenike. Učenici su se jako dobro snašli i prihvatili osobe treće životne dobi, a istovremeno su odlično prihvaćeni kod korisnika doma i umirovljenika. Tako smo u potpunosti uspjeli postići cilj ovog projekta, razvijanje dobrog odnosa starijih osoba i djece - istakla je koordinatorica projekta Maja Petrović.

- Na obostrano zadovoljstvo i naših korisnika u domu i svih učenika proveli smo ovaj projekt kroz cijeli mjesec ožujak. Naši korisnici ističu da su se kroz ovaj projekt pomladili, bili su veseli a sve radionice su bile drugačije i kreativne. Oni su pokazali učenicima nešto što oni znaju na što su oni ponosni, a učenici su bili ponosni na svoja znanja koja su mogli prenijeti umirovljenicima – istakla je Mirjana Novak, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj.

IMG 5149Na sceni su za to vrijeme nastupali zajednički zbor s pjesmama uz pratnju školskog tamburaškog orkestra uz vodstvo Zvjezdana Marjanovića, zajednički sastav mažoretkinja s nekoliko pjesama, kako odlično plešu zumbu bake sa djevojčicama, a izvedeno je i nekoliko scenskih prikaza i duhovitih igrokaza.

- Nekada sam kao ravnateljica škole učestvovala u brojnim projektima suradnje naše škole i doma, suradnje s Mjesnom zajednicom i udrugama, a sada kao novi umirovljenik, jako rasterećena uključila sam se u čitanje lektire. Djeci sam čitala Ezopove basne i Čopićevu Ježurku ježića za 1. razred. To je nešto što ja volim, ima punom poruka, mislim da bi i odrasli barem jednom godišnje trebali nešto takvo pročitati – istakla je Mirjana Vucković, dugogodišnja ravnateljica trenkovačke škole, od prošle godine u mirovini.

IMG 5160- Ja sam sudjelovala u ovom projektu u pjesničkom dijelu i čitanju priča za djecu. Čitala sam svoje pjesme koje sam objavljivala prije tridesetak godina po raznim časopisima, uvijek sam pružala ruke i tražila nešto, a sada još uvijek pišem pjesme i kratke priče za djecu. ovo je jako fino što su mladi učili nas stare i mi stare njih mlade. ovo druženje nas je pomladilo, ja volim da plešem, a sada ne mogu jer hodam uz pomoć štake – rekla je Franciska Nedohin 73-godišnjakinja, prabaka, a još uvijek piše pjesme i kratke priče.

- Ja evo danas nastupam kao mažoretkinja i sa jednom djevojčicom kao voditeljica programa. Jako mi se svidjelo jer je zabavno i drago mi je da smo više s djecom, jer smo u domu orijentirani jedni na druge, na stariju generaciju, a sa djecom je najljepše družiti se – rekla je Ivanka Nepehal, korisnica u Domu za starije.

U travnju i svibnju predviđen je nastavak projekta ali prilagođen proljeću i ljepšim danima pa se veći dio programa planira u okolišu. Bit će tu biciklijada s učenjem o sigurnosti u prometu koje će provoditi umirovljeni policajac, zajednički ribolov, sadnja cvijeća oko doma i škole, sportska natjecanja, folklor, zajednički izlet i još mnogo toga.