Četvrtak, 28 Ožujak 2013 09:20

Vatrogascima posebno priznanje

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBILJEŽILI 135. GODINA DVD PAKRAC  -

 

IMG 0034PAKRAC - 135. godina jednog društva je doista duga povijest, a kad se još radi o vatrogasnom društvu koje je osnovano i cijeli vijek je provelo u stalnoj zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od požara i drugih ugroza, onda to treba posebno istaći i odati priznanje. Upravo takvo priznanje za izvanredne zasluge u razvitku hrvatskog vatrogastva i zaštite od požara uručio je Željko Petrović, predsjednik VZŽ, DVD-u Pakrac povodom obilježavanja 135. godina vatrogastva i DVD Pakrac na svečanoj sjednici Skupštine društva.

IMG 0042Bilo je uspona i padova u toj dugoj povijesti, jednog od najstarijih društava na ovim prostorima, ali su uvijek članovi društva ispunili svoj zadatak, gasili i spašavali od požara. Danas DVD Pakrac broji 126 članova, od toga je 5 veterana, 67 operativna i izvršna, 34 podupiruća, 20 djece i mladeži. Struktura članstva je 45 članova bez ispita, 16 ispitanih vatrogasaca, 12 vatrogasaca prve klase, 15 vatrogasnih dočasnika, 7 dočasnika prve klase, 2 časnika, 7 časnika prve klase, 2 viša vatrogasna časnika. Svjesni stalno novih izazova i potreba za usavršavanjem brojni članovi se stalno obrazuju i educiraju.

IMG 0068U 2012. godini imali su 43 požara, 22 tehničke intervencije a najveća intervencija je bio veliki požar u tvornici Studenac u Lipik kada je gorjelo skladište ambalaže. Bilo je tu i prijevoza vode, rada s auto ljestvama i drugih akcija, sve ukupno oko 300 sati raznih intervencija. Danas je pakračko društvo zahvaljujući odličnoj suradnji i brojnim donacijama iz austrijskog Tirola jedno od najopremljenijih društava s vatrogasnom tehnikom, a odnedavno imaju i nekoliko profesionalnih vatrogasaca, članova JVP županije. Za 2013. godinu društvo planira prihode od 580 kuna.

Prošle godine su u cilju stalne spremnosti održali 30 vatrogasnih vježbi internog karaktera radi uvježbavanja članova DVD-a, a odazivali su se i na razna događanja koja su organizirali Vatrogasna zajednica Pakrac – Lipik i vatrogasna zajednica županije.

Povodom obljetnice upriličena je smotra vatrogasne tehnike i mimohod ulicama grada Pakraca.