Utorak, 30 Studeni 2021 18:08

Odobrene stipendije za studente Veleučilišta u Požegi i 37 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 POŽEGA -  I ove godine odobreni su Ugovori o stipendiranju studenata poljoprivrednih odjela Veleučilišta u Požegi te učenika koji su upisali Poljoprivredno-prehtambenu školu u Požegi. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić, dekan Veleučilišta u Požegi dr. sc. Borislav Miličević i ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić u prostorima požeškog Veleučilišta održali tiskovnu konferenciju na temu stipendija koje se dodjeljuju studentima visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema te stipendija koje Požeško-slavonska županija dodjeljuje učenicima prvih razreda koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja.

 - U sklopu Razvojnog sporazuma za pet slavonskih županija - Slavonije, Baranje i Srijema, osigurana su sredstva za stipendiranje studenata koji se školuju na visokim učilištima iz područja biotehničkih znanosti. Ovo je treća godina zaredom da se dodjeljuju bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija te se ovom prilikom želim zahvaliti Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno za dodjelu stipendija – rekla je županica Jozić te istaknula kako stipendije koriste i studenti koji studiraju u Požegi na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, a osim Veleučilišta u Požegi potpisnici sporazuma su i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku te Sveučilište u Slavonskom Brodu.IMG 1694

 - Nedavno je raspisan natječaj i za stipendije za poljoprivredna zanimanja na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi te očekujemo da se svi učenici koji su upisani u prvi razred navedene škole jave na natječaj koji naša županija također provodi već treću godinu zaredom - rekla je županica te naglasila kako je razlog tome upravo to što je poljoprivreda strateška grana svih pet slavonskih županija te se školovanje treba poticati kako na srednjim školama, tako i na visokim učilištima.

 - Sporazum o suradnji, odnosno stipendiranju, potpisali smo kao jedno od 4 visoka učilišta. Do sada smo proveli dva, a upravo je pred završetkom i treći natječaj. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti  1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti – rekao je Borislav Miličević, dekan požeškog Veleučilišta i istaknuo kako se stipendije isplaćuju u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu te kako je do sada od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede doznačeno 1,2 milijuna kuna. Do sada je stipendirano 120 studenata.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji što već tri godine osigurava stipendije za upis učenika u Poljoprivrednu školu te istaknula kako je ove godine upisano 37 učenika.

Pohvalno se o stipendiji koju dobiva za vrijeme studiranja na Veleučilištu u Požegi izrazio student iz Imotskog, Božo Đuzel. Za njega je ovo školovanje odlično, stanuje u novom studentskom domu i u svakom slučaju je to olakšica i za roditelje i bezbrižnije školovanje. Ovaj smjer vinogradarstva i vinarstva upisao je jer mu se i roditelji bave poljoprivredom i uzgojem vinove loze a ima i vinariju u Imotskom, pa će se ovo usavršavanje svakako odraziti na njegov budući posao.