Nedjelja, 28 Travanj 2013 12:12

Vinske ceste još uvijek u planovima županije

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

5. GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE KUTJEVAČKI VINARI  -

 

KUTJEVO – Vinske ceste koje su već u mnogim manjim vinogorjima izgrađene nositelj su razvoja, a kod nas su još uvijek u planovima županije, stoga prioritet u svom planu Udruga Kutjevački vinari stavlja rješenje pitanja vinskih cesta. Dalje razvijaju svoju zaštitnu markicu kvalitete graševine, a jedna od većih aktivnosti je organizacija Festivala graševine i međunarodnog ocjenjivanja graševina, te organizacija glazbenog festivala u Kutjevu. Osim obilježavanja tradicionalnih vinskih manifestacija Martinja i Vincelova planiraju pojačati promociju graševine po Jadranu, posebno za vrijeme turističke sezone, te se uključiti u Vinistru. Udruga se proširila i za novih 9 članova što je svakako plan udruge.

IMG 6829Skupštinu je pozdravila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja je istakla da je u prošloj godini povećan izvoz vina za 30%, a da je ministarstvo smanjilo troškove koje su vinari imali kod izvoza. Nacionalni program razvoja vinogradarstva dobiva dodatnih 11,8 milijuna eura, a u IPARDU se još mogu osigurati sredstva za sadnju vinograda, izgradnju vinarija, ali i gradnju vinskih cesta, što treba svakako iskoristiti.

IMG 6834Kutjevačkim vinarima u goste je došla i Udruga vinara iz Komiže s otoka Visa, a skupštinu su pozdravili zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić i načelnik Kaptola Mile Pavičić.

Nova oprema laboratorija koja je dobivena kroz projekt koji je pokrenuo grad Kutjevo uvelike će pomoći vinogradarima ali i medarima jer će laboratorij raditi i analize meda. Kroz projekt se financira i jedan djelatnik u laboratoriju što će smanjiti sadašnje troškove udruge, koja u svom planu za ovu godinu ima ambiciozni plan od 450 tisuća kuna.