Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 10:50

Braniteljska udruga s najviše aktivnosti

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA GRADA POŽEGE  -

 

POŽEGA – Brojne aktivnosti koje tijekom godine provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege, ovu udrugu svrstava među najaktivnije udruge. Potvrdila je to i nedavno održana Godišnja skupština u Krčmi Zlatni lug, kada je predsjedniku, umirovljenom brigadiru Krešimiru Paveliću trebalo dosta vremena da samo iznese sve aktivnosti. IMG 6734– Udruga je osnovana upravo da brine za ostvarivanje prava branitelja, a jedno s kojim se stalno suočavamo je kršenje prava pri zapošljavanju, pa smo prošle godine reagirali u nekoliko slučajeva, jedan je doveo čak i do smjenjivanja ravnatelja u Đačkom domu zbog nepoštivanja zakona, no i tu smo često nemoćni jer na kraju naš branitelj je ostao i dalje nezaposlen. No mi tu nećemo stati i vodit ćemo brigu da se ne krši zakon prilikom novog zapošljavanja, kada se uglavnom zaobiđe kandidat branitelj – kaže Pavelić koji nabraja da je prošle godine na njihov prijedlog posthumno proglašen Antun Božić počasnim građaninom grada Požege. Sudjelovali su u akciji „Pomozimo djeci hrvatskih branitelja kupnjom računala“kada se u akciju ponovno uključio i grad Požega koji je kupio dva računala.

IMG 6724Udruga organizira obilježavanje svih važnijih datuma iz Domovinskog rata, od akcije Bljesak, Oluje, osnivanja pojedinih jedinica na našem području, 63. bataljuna, 123. brigade, organizira promociju knjiga i izložbe tematike Domovinskog rata i braniteljske populacije, sjećanje na Vukovar, pogibiju 11-ce branitelja na Bazi Papuk. Posebno je aktivna udruga u sportskom dijelu jer sudjeluje na svim županijskim, regionalnim i državnim sportskim igrama, a članovi udruge odazivaju se na sve turnire koje organiziraju druge udruge na području županije, a posebno na humanitarne turnire koji se igraju za pomoć braniteljima, članovima njihovih obitelji ili za bolesnu djecu.

IMG 6721Udruga sudjeluje i u svim manifestacijama koje organizira Koordinacija udruga branitelja i grad Požega, od pomoći u čišćenju snijega na gradskim ulicama i starijim stanovnicima grada Požege do Zelene čistke i sudjelovanja u čišćenju grada. Posebno moram istaći da je udruga bila začetnik projekta „Sat istine“ koji se kao pilot projekt provodio prvo učenicima osnovnih škola grada Požege, a od prošle godine i svim osnovnim školama na području županije te na srednjim školama. I za provedbu ovog projekta moram se zahvaliti gradu Požegi i gradonačelniku Zdravku Ronku koji nas svesrdno pomaže u radu i realizaciji svih naših projekata – istakao je Pavelić, dodajući da se udruga posebno brine i pomaže obiteljima branitelja slabijeg imovnog stanja, a grad za te namjene izdvaja 10 tisuća kuna godišnje. Braniteljima posebno pomaže ured koji udruga ima otvoren svaki dan od 8-13 sati a u kojem se organizirano pružaju savjeti i pomoć članovima udruge ali i svim ostalim braniteljima koji zatraže pomoć ili savjet.