Nedjelja, 02 Listopad 2022 13:53

Svečano obilježili 90 godina postojanja i rada DVD Čaglin i nagradili najzaslužnije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ČAGLIN - Povodom obilježavanja velikog jubileja, 90 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čaglin održano je nekoliko aktivnosti. Sve je započelo postrojavanjem i svečanim mimohodom kroz Čaglin svih vozila i pripadnika DVD Čaglin i desetak vatrogasnih društava koji su bili gosti na proslavi obljetnice. Nakon mimohoda svi zajedno su nazočili sv. misi u crkvi sv. Alojzija Gonzage. Poslije mise u svečanoj dvorani Lukas održana je Svečana sjednica društva na kojoj su izneseni povijesni podaci koji su ostali zapisani od osnivanja društva, preko dva svjetska rata, Domovinskog rata do danas. Državnu i vatrogasnu himnu otpjevao je Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Čaglin.

DVD Čaglin je danas Središnje Stožerno društvo koje pokriva cijelu općinu Čaglin, odlično opremljeno, no nažalost bez svog Vatrogasnog doma. Stari vatrogasni dom je bio u ruševnom stanju, pa je i srušen, a već tri puta se Općina Čaglin prijavljivala na europska i državna sredstva za gradnju novog doma za koji posjeduje svu dokumentaciju. Sada je napravljena nova dokumentacija, ishoduje se građevinska dozvola i prijavljuje na novi natječaj, istakao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, koji očekuje da će se konačno dobiti sredstva za razvoj ruralnog dijela Hrvatske i da će dobiti svoj novi vatrogasni dom sa spremištem i garažama za vatrogasna vozila. Načelnik Bardač je i sam aktivni vatrogasac i član DVD-a.

DVD Čaglin osnovano je 1932. godine i od tada je uglavnom raslo i razvijalo se, a danas je to respektabilno vatrogasno društvo na kojega se može osloniti cijela zajednica. Dugogodišnji predsjednik je bio Slavko Bardač, danas ima 94 godine i bio je na ovoj obljetnici. Najdugovječniji predsjednik sa 6 mandata ili pune 24 godine predsjednik je bio Zdenko Šipec. Danas je predsjednik Tomislav Sarajlić, zapovjednik Ivan Kukić, a tajnik Senad Šišić koji je i pripremio izvješće i povjesnicu DVD Čaglin.

Društvo danas ima 69 članova od kojih je 37 operativnih vatrogasaca, imaju i odjeljenje žena koje se natjecalo na Državnom vatrogasnom prvenstvu, a posebno se ponose sa svojih 45 članova djece vatrogasaca i vatrogasne mladeži.

Čestitke i pohvale za dobar rad uputili su im predsjednici desetak DVD-a koji su nazočili svečanoj skupštini, zapovjednik VZ Županije Josip Ugrin, predsjednik VZ županije Marko Ašenbrener, bivši zamjenik župana i politički aktivista u Čaglinu Željko Jakjopović, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač i zamjenik županice Ferdinand Troha. Posebne čestitke i poklone uručio im je dugogodišnji suradnik i dobavljač vatrogasne opreme Nenad Radojčić iz Vatrosprema.

Svečana sjednica je prilika da se nagrade svi zaslužni pojedinci za rad i razvoj društva, a diplome i medalje uručili su Marko Ašenbrener i Josip Ugrin. Diplomu i zlatnu medalju dobili su: Ivan Demše, Stjepan Bardač, Dražen Lukas, Josip Albert, Zdenko Šipec, Ivan Krajtner i Zlatko Garilović. Diplomu i zlatnu plamenicu dobili su: Dinko Lukas i Dario Sarajlić. Diplomu i srebrnu medalju dobili su: Drago Skeleđija, Andrija Rupčić, Stjepan Albert i Valentin Pečurić. Diplomu i srebrnu plamenicu dobili su: Tomislav Sarajlić i Senad Šišić. Diplomu i brončanu medalju dobili su: Tomislav Pajeska, Ana Pajeska, Goran Grgurić, Dalibor Bardač, Ivan Kukić, Alojz Sarajlić, Ivica Šulc i Pero Šulc. Diplomu i brončanu plamenicu dobili su: Toni Knatek, Predrag Pacina, Luka Kir, Slaven Bardač, Kristijan Kovačić, Roman Knaus, Zvonko Žarić, Dražen Bardač, Mario Švajda, Denis Miškić i Ivica Palijan.

Nakon svečane večere nastavilo se s druženjem uz glazbu banda Alfa.