Ponedjeljak, 03 Listopad 2022 09:44

Gljivarski izlet HPD "Sokolovac" Požega na Požeškoj gori

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Obzirom na veliki interes kod članstva te ostalih zaljubljenika u prirodu i gljivarenje HPD "Sokolovac" Požega odnosno njegova sekcija “Kapavac” Zakorenje ove je godine organiziralo jedan zanimljiv planinarski izlet na Požešku goru. Cilj izleta nije bilo samo hodanje već i branje gljiva te ostalih jesenskih plodova. Već po tradiciji planinarska družina se okupila kod "Ćire" te krenula put mjesta Zakorenje gdje je bilo okupljanje kod Planinarske kuće "Bajin kijer" vrijednog domaćina Slavka Lončarevića.

Prilikom dolaska svi okupljeni gosti su se okrijepili poznatim slavonskim pićima po kojima je poznat ovaj kraj. Na gljivarski izlet je krenulo tridesetak članova HPD "Sokolovac" i ostalih planinarskih prijatelja te zaljubljenika u prirodu i gljive. Staza kojom su prolazili planinari išla je najljepšim dijelovima Požeške gore prema najvišem vrhu na njoj "Kapavcu". Tijekom puta planinari su mogli pronaći brojne vrste gljiva te nešto i naučiti o njima. Osim gljivarenje u šumi su se mogli pronaći i drugi brojni šumski plodovi orasi, jabuke te kestenje koje su izazivali interese kod planinara.

Nakon napornog hodanja te puno blatnjavih i uskih staza put je vodio nazad ka Planinarskoj kući. Planinarke društva na čelu s Dragicom Anić priredile su za umorne i iscrpljene planinare pravu gozbu od gljiva počevši od omleta pa sve do pohanih gljiva i pečenih kestena. Naravno kakva bi to bila zabava i druženje da se nije degustiralo vrhunsko vino kuće koje je priredio domaćin. Pjesma i ples su se nastavili do kasnih poslijepodnevnih sati. Puni veselih dojmova vrijedna ekipa je krenula kućama sa zajedničkim zaključkom da sve treba ponoviti i dogodine. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat a gljivarski vodič Ivica Funtek ispred sekcije Društva "Kapavac" Zakorenje.