Nedjelja, 05 Veljača 2023 09:44

Lovačko društvo "Sokol" iz Bučja obilježilo 100 godina organiziranog lovstva i rada

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAGRAĐE - Lovačko društvo "Sokol" Bučje obilježilo je 100 godina postojanja i uspješnog rada. Sve je započelo sv. misom u župnoj crkvi sv preobraženja Gospodinova u Bučju, a nastavilo se Svečanom sjednicom u Dvorani Provansa u Zagrađu. Proslava 100. obljetnice odgođena je zbog korona pandemije, sa 2020. godine, pa se održala sada uz još dvije godine starije društvo.

Predsjednik LD Ivica Srdarević u kratkom referatu upoznao je sve nazočne da se prvo organizirano lovstvo u ovom kraju bilježi od 1919. godine kada je Sresko načelništvo iz Slav. Broda ustupilo lovne površine Josipu Tomaševiću iz tadašnjeg Brodskog Bučja. U tadašnje prvo lovačko društvo na tom području iz sela Zagrađe Lovčić, Brodski Drenovac i Bučje uključilo se nekoliko lovaca te se to smatra kao prvo lovačko udruživanje.  Po ovim podatcima ovo je ujedno najstarije lovačko društvo na području Požeško-slavonske županije i sadašnjeg grada Pleternice, a u vrijeme osnivanja naselja su pripadala pod Slavonski Brod, na što još podsjećaju neki nazivi sela. Od 1931. kada je i službeno zakon dozvolio lovačko udruživanje postoji Lovačko društvo "Sokol" pod ovim nazivom.

Danas društvo raspolaže i gospodari lovištem koje se prostire na 6.700 ha, uglavnom na obroncima Dilj gore koje graniči s Brodsko-posavskom županijom, a imaju status županijskog lovačkog društva. Trenutno se broj članova lovaca kreće oko 45, no imaju dosta mlađih lovaca što im svakako osigurava dalju opstojnost. U lovištu uglavnom imaju divlju svinju, srneću divljač, zeca, patke, fazana, prepelice, šljuke i drugu povremenu divljač. Bave se i uzgojem divljači za potrebe lovišta, a obrađuju i poljoprivredne površine sa kulturama za prehranu divljači. Posjeduju lovačku infrastrukturu za hranjenje divljači, desetak lovačkih čeka u lovištvu i gater sa divljim svinjama kraj Drenovca, gdje obučavaju lovačke pse za lov na divlje svinje. Imaju i dobro opremljen Lovački dom nedaleko od Zagrađa, na koji su ugradili i solarne panele za električnu energiju, a uređuju i sobe za smještaj lovaca za višednevni lov i gostujuće lovce, ujedno i početke lovačkog turizma.

Čestitke na stoljeću rada i kao najstarijem Lovačkom društvu uputili su pleternička gradonačelnica Marija Šarić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović uz čestitke uručio je Veliki grb i Zlatnu plaketu Hrvatskog lovačkog saveza LD "Sokol" za jubilej, a potpredsjednik Denis Milošević poklon Županijskog lovačkog saveza, umjetničku sliku divljači u prirodi.

Predsjednik Branko Bertelović je uručio i ordene i odličja Hrvatskog lovačkog saveza: Mihovilu Srdareviću, odličje prvog reda,  Stjepanu Prši, Ivici Srdareviću, Ivici Hilčešenu i Zlatku Ećimoviću, odličja drugog reda, a Josipu Srdareviću, Mati Buriću, Stjepanu Turčinu, Đuri Uremoviću, Ivici Buriću, Valentinu Brkiću, Stjepanu Milkoviću, Dragi Uremoviću i Željku Milkoviću, odličja trećeg reda.

Uz svečanu večeru sa lovačkim specijalitetima učesnike Svečane sjednice, lovce i njihove supruge i djevojke tijekom večeri zabavljali su poznati tamburaši TS "Zlatna dolina" iz Požege.