Nedjelja, 05 Veljača 2023 10:48

Priznanje profesoricama hrvatskoga jezika Gimnazije Požega za objektivnost i ocjenjivanje

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Prema podatcima NCVVO-a, na ispite je u ljetnom roku državne mature u školskoj godini 2021./2022. izašao ukupno 28 451 učenik, od čega je 96 maturanata Gimnazije u Požegi. Njih čak 95 uspješno je položilo sve obavezne ispite u ljetnome roku. Naši su maturanti u svim predmetima na državnoj maturi, kako obaveznim, tako i izbornim predmetima, iznad državnoga prosjeka, a od obaveznih su predmeta bili najuspješniji iz Hrvatskoga jezika (89,71 centil na B razini ispita i 72,98 centila na A razini ispita) i na B razini ispita iz Matematike (79,27 centila) pri čemu su centili referentna vrijednost po kojoj se rezultati mogu uspoređivati na nacionalnoj razini (50 centila predstavlja državni prosjek). O uspjesima na prošlogodišnjoj državnoj maturi već se pisalo na našoj mrežnoj stranici što se može vidjeti na poveznici. Rezultatima na državnoj maturi i objektivnošću u ocjenjivanju ovih se dana pozabavila i novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Objektivnost i ocjenjivanje

Prema pisanju Večernjeg lista 31. siječnja 2023. godine, upravo su profesorice Hrvatskoga jezika u požeškoj Gimnaziji izvrsno pripremile i procijenile svoje učenike za državnu maturu čime je Gimnazija jedna od četiriju najboljih srednjoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj: Osječka III. gimnazija, Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, Gimnazija Požega i Gimnazija Karlovac četiri su najbolje srednjoškolske ustanove u Hrvatskoj u kojima su profesori hrvatskog jezika najobjektivnije ocijenili svoje učenike. Štoviše, četiri su to srednje škole u kojima su učenici, u odnosu na sve ostale u Hrvatskoj, imali jednaku prosječnu ocjenu zaključenu iz tog predmeta na kraju četvrtog razreda i na prošlogodišnjem ispitu državne mature. (Večernji list, 31. siječnja 2023.) Autorica članka dalje navodi kako su time učenici i njihovi profesori u samo četiri škole u zemlji dokazali da u moru nezasluženih ocjena mogu postići uzajamno poštovanje objektivnim ocjenjivanjem i stečenim znanjem. (Večernji list, 31. siječnja 2023.) Ostatak članka možete pročitati na poveznici.

Polazište za daljnju analizu

Ovakav uspjeh najvećim je dijelom rezultat neposrednoga rada profesora s učenicima u razredu te dodatnih priprema koje su našim učenicima dostupne tijekom cijele završne godine njihova školovanja, a što je u konačnici rezultiralo upisima željenih fakulteta, čime je ostvaren jedan od naših temeljnih obrazovnih ciljeva u radu s učenicima.
Ovakvi su članci svakako značajno priznanje profesorima u našoj školi, ali i prije svega polazište za daljnje istraživanje spomenute problematike unutar škole i na nacionalnoj razini u svim predmetima.

Izvor: Gimnazija Požega