Petak, 03 Ožujak 2023 08:29

Promocija visokogorskih uspona Silvije i Ratimira Čajke članova HPD "Sokolovac" Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Bračni par Čajka nakon nekoliko godina osvajanja značajnih svjetskih vrhova odlučio je podijeliti svoja iskustva i doživljaje s građanima grada Požege te ostalim zainteresiranim planinarima. U Gradskoj knjižnici Požega održan je zanimljiv događaj odnosno promocija; "Od Papučkih jaglaca , Hrvatskog dana planinara , preko Mont Blanca, Elbrusa, Ararata do Kilimandžara u organizaciji HPD „Sokolovac“ Požega. Moderator večeri je bila Vesna Matoković koja je ukratko predstavila organizaciju i kako je došlo do ideje za promociju planinarskih uspona. Sve prisutne tom prilikom je pozdravio i predsjednik Društva Bruno Horvat koji je promovirao nadolazeće "Papučke Jaglace" te centralnu planinarsku proslavu u Hrvatskoj kojoj su požeški planinari domaćini.

Glavni predavači večeri Silvija i Ratimir Čajka predstavili su svoje planinarske poduhvate koji su bili brojni u proteklih nekoliko godina. Navedeni bračni par ima osvojenih 6 vrhova iznad 4.000 metara počevši od Signalkuppe 4.554 m, Breithorn 4.164 m, Mont Blanc 4.810, Elbrus najviši vrh Europe s 5.642 m, Ararat 5.165 m najviši vrh Turske te Kilimanjaro 5895 m najviši vrh Afrike. Prilikom predavanja i predstavljanja uspona koje je pratila video projekcija i fotografije, brojne posjetitelje prizori su ostavljali bez daha. Obitelj Čajka je pričala također o svojim planinarskim počecima te prvim usponima koji su svakako ostali upečatljivi svima. Prilikom predavanja bilo je zanimljivo čuti pripreme kroz koje su prolazili te brojne adaptacije na klime i vremenske zone. Osim u knjižnici obitelj Čajka je predstavila svoje uspone na brojne svjetske planine i članovima HPD "Sokolovac" Požega u PD "Lapjak" u Velikoj gdje se skupio veliki broj članstva te uz druženje i večeru ugodno su zaokružili ovu planinarsku priču.

Tehničku podršku promocijama davao je iskusni planinar Hrvoje Mikolčević. Temeljem navedenih uspjeha Društvo ih je kandidiralo za Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije te za nagradu Požeškog sportskog saveza.