Subota, 25 Ožujak 2023 11:27

Stručne ekskurzije učenica i učenika RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambene škole

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Protekli tjedan u RCK Panonika obilježen je stručnim ekskurzijama u poljoprivrednim i prehrambenim zanimanjima.

Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam u Gudovcu
Učenice i učenici zanimanja agrotehničar i agroturistički tehničar bili su na 24. Proljetnom međunarodnom Bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Ovaj sajam osim poljoprivrede, poljoprivredne mehanizacije, gospodarstva i obrtništva, objedinjuje i tematiku hortikulture te građevinske i komunalne opreme. Sajam su obišli profesorice i profesori: Robert Matasović, Helena Hodak, Kristina Gajić i Mirela Višaticki te suradnice i suradnici u nastavi: Mario Perak, Zdravko Čiček, Amalija Vido i Marko Miholić.
Na povratku, u autobusu, učenice i učenici obilježili su Svjetski i Europski tjedan novca koji je organizirala profesorica Mirela Višaticki. Prezentirala im je novac kroz povijest, bankovne i financijske pojmove te su odigrali kviz koristeći "Nearpod". Prva tri učenika osvojila su slatke nagrade u kojima su svi uživali.
Stručna ekskurzija u Sisku 
Učenice i učenici zanimanja prehrambeni tehničar, pekar i pomoćni pekar posjetili su u Mlin i pekare d.o.o., tvrtku u Sisaku koja je od posebnog značaja za ovaj grad kao i Sisačko-moslavačku županiju jer je vodeća kompanija po količini proizvedenih mlinarskih i pekarskih proizvoda, te najveća tvrtka u gradu Sisku po broju zaposlenih.
Učenice i učenici upoznali su se s glavnim poslovnim segmentima ovog poduzeća: mlinarstvom, pekarstvom i trgovinom te s organizacijskim oblicima i promjenama kroz koje je prolazilo tijekom 74 godina postojanja. Doznali su kako Mlin i pekar d. o. o. kontinuirano ulaže u modernizaciju proizvodnje i širenje maloprodajne mreže kako bi potrošačima i poslovnim partnerima osigurali kvalitetne i cijenom prihvatljive proizvode koji se prodaju i u našoj Županiji.
Profesorice Mira Ćaćić, Tonka Šarić, Katarina Džalto i Melita Prološčić rekle su nam kako je bilo pravo zadovoljstvo obići ove pogone gdje se proizvode posebne vrste kruha, peciva i slastica. Istaknule su kako je bilo poticajno vidjeti da su i uz automatiziranu proizvodnju za prave okuse i dobar proizvod neizostavne vrijedne i spretne ruke pekara i pekarica.
U pogonu tvrtke poznate dječje hrane HiPP Glina
Učenice i učenici trećih i četvrtih razreda, zanimanja prehrambeni tehničar, pekar i pomoćni pekar posjetili su pogon dječje hrane tvrtke HiPP Glina. U pratnji su im bile profesorice: Katarina Džalto, Tonka Šarić, Mira Ćaćić i Melita Prološčić. 
U pogonu HiPP-a dočekao ih je tim uspješnih žena koje se brinu za sustav kvalitete proizvoda, ljudske potencijale, okoliš i održivi razvoj. Učenice i učenici su nam ispričali kako su ih dočekale vedrog i širokog osmijeha te da su ih provele kroz sve dijelove pogona, laboratorije te detaljno opisale sve faze proizvodnje. Ističu da su im objasnile i sve proizvodne standarde koji su obvezni u njihovoj tvornici. Buduće prehrambene tehničarke i tehničari oduševljeni su higijenom i osiguranjem kvalitete u svim segmentima proizvodnje za koju kažu da je na zavidnoj razini te naglašavaju: "Tako se to radi." Profesorice su dodale kako u pogonu fotografiranje nije dozvoljeno, ali s obzirom na ono što su vidjele, ova tvrtka s pravom posjeduju mnogobrojne certifikate koje su im predstavljeni i objašnjeni. 
Rekle su i kako su učenice i učenici, spoznali kako ugradnjom visokokvalitetnih sirovina u proizvode, kontrolom svake faze procesa proizvodnje, stalnim obrazovanjem i usavršavanjem zaposlenika, te nadogradnjom sustava, tvrtka može osigurati svoj put do sigurnog proizvoda i zadovoljnih potrošača.  
Tekst: Anita Bubak, prof