Subota, 25 Ožujak 2023 12:40

Obilježen „Dana narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su „Dan narcisa“,dan posvećen borbi protiv raka dojke u pješačkoj zoni grada Požege.

Na Dan narcisa dijelili su edukativne brošure i prodavali donirane cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

- Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u našoj je županiji i dalje na visokoj razini. Redovito se odaziva sedam od deset žena, no to ujedno znači da se još uvijek tri od deset žena ne odaziva redovito. Stoga i s ovog mjesta pozivamo sve žene koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da nam se jave kako bi dobile termin za pregled na telefon: 034/311-563 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo mr. Jasmina Kovačević dr. med. spec. javnog zdravstva i predsjednica Lige protiv raka Požega koja je dodala da nakon puno ghodina provođenja programa i dalje pozivaju žene, no uvijek ima onih žena koje se odazivaju, a trebale zbog kontrole svog zdravlja. Unaprijedili smo program tako što sada mobilni mamograf dolazi i na područje Pakraca i Lipika. Nacionalni program je ipak polučio uspjeh jer se bilježi pad od 25% raka dojke i sve duže se nakon oboljenja kvalitetno živi. Požeško-slavonska županija je u vrhu Hrvatske po odazivu na mamografije i preventivnih pregleda.

U prodaji cvijeća i prikupljanju dobrovoljnih priloga angažirali su se uz članove udruga i zamjenik županice Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i ravnatelj ZJZ mr. sc. Mato Matijević.