Ponedjeljak, 23 Listopad 2023 09:24

Na dosada najvećim 9. Etno susretima Požeštine i Čvarkijadi najbolje čvarke imala je ekipa požeškog HPD-a Sokolovac

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

DRUGI NAJBOLJI ČVARAK NAPRAVILI SU UČENICI I MENTORI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE ŠKOLE POŽEGA A TREĆE MJESTO OPG KRALJIK IZ BELIŠĆA SA RECEPTOM DUGULJASTIH BARANJSKIH ČVARAKA

VETOVO - Održani su 9. Etno susreti Požeštine i Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, a organizatori su dokazali da su i dalje najveća manifestacija baštine, tradicije s ovog područja. Sve je održano u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska, a u proteklih 8 godina u pripremi čvaraka sudjelovalo je više od 150 ekipa.

Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, općina Kaptol, Brestovac i Čaglin te sponzora tvrtki Alles, Plamen i Pevex. 9. Etno susrete Požeštine svečano je otvorio i pozdravio sve sudionike zamjenih županice Ferdinand Troha.

Šokački sokak ove je godine okupio veliki broj proizvođača domaćih proizvoda i rukotvorina iz cijele kontinentalne Hrvatske na ukupno 60 štandova, a zapravo je bilo svega što ti srce i duša poželi, od odličnih prehrambenih proizvoda naših cijenjenih OPG-ova, do suvenira, zlatoveza, rukotvorina, narodnih nošnji i slavonskih rekli pa do najljuće crvene baranjske paprike. Ove godine imali smo i dječji kutak sa drvenim vrtuljkom, dvorcem na napuhavanje, toboganom, kokicama i šećernom vunom, bombonima i stotinama igračaka.

IMG 1582c

- Upravo ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, može napraviti ovu priču oko koje smo se svi okupili u ovako velikom broju, ove godine 25 ekipa iz 4 Slavonske županije, ali i priču od koje mnogi od nas mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Ovo je priča koja upravo odlično povezuje našu poljoprivrednu proizvodnju i turizam, tradiciju i suvremeni način života, našu baštinu vraća iz zaborava – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine te dodao da je danas, nakon nekoliko gastro manifestacija koje za temu imaju čvarak, naš slavonski čvarak postao cijenjen i izvan naših granica, a dosegao je i cijenu prave slavonske delicije – rekao je Vladimir Protić ispred organizatora, koji se posebno zahvaljuje ekipama koje su potegle iz Osijeka, Belišća, Vukovara, Baranje, Đakova, Vinkovaca, Slav. Broda, Pakraca, Novske. Posebno se zahvaljuje i članovima KUD-ova koji svojim učešćem pridonose tom očuvanju baštine i tradicije, redovno sudjeluju na ovim gastro manifestacijama: KUD Orljava Pleternica, KUD Berda Brestovac, KUD Ivo Čakalić Kaptol, KUD Požeška dolina Požega, KUD Matice slovačke iz Jakšića, KUD Rama Pleternica i Folklorni ansambl Požega. Gotovo na svim manifestacijama prati nas i uvijek velika ekipa izviđača, a ove godine uz Požegu došla je ekipa izviđača iz Osijeka. Nezaobilazni su tu i bajkeri, a ove godine MK Tsunami iz Požege pridružili su se i bajkeri iz Vukovara. Već nekoliko godina uveseljava nas i nastup Udruge Šupka iz Osijeka koje sudjeluju u svim aktivnostima na ovoj manifestaciji, ali i uvijek lijepo uređenim stolom s dvadesetak slanih i slatkih delicija.

IMG 1716

Kako to biva svake godine, natjecanje u starim sportovima postane svoja zasebna manifestacija. Najviše pažnje uvijek odvuče potezanje konopca, a ove godine najbolji u tome su bili Mjesni odbor Brestovac. Veliki broj natjecatelja prijavio se za gađanje mete lukom i strijelom, gdje je samo jedan bio najbolji, a to je Marko Polleto. U trčanju i skakanju s vrećom najbolji je bio Goran Pavlović, dok je u gađanju kozlice medalju osvojila Katarina Popadić. Natjecali su se i u bacanju potkove gdje je najbolji bio Goran Pavlović, te u potezanju mosora najbolji je bio Željko Lončarević.

Svake godine jedna nagrada pripadne čvarcima koje odaberu sami posjetitelji, koji su u zaista velikom broju prionuli degustaciji čvaraka koji su bili postavljeni na 25 pladnjeva. Degustacija je trajala dobrih sat vremena dok svi čvarci nisu nestali, a pri tome su i svi glasovali za čvarak na glasačkim listićima koji je po njima bio najbolji. Ove godine to su bili oni koje je napravila ekipa ŠRU Klen iz Brestovca i njihov vođa ekipe i predsjednik Zvonko Mandić.

IMG 1792

Po ocjeni stručnog žirija 3. mjesto osvojila je ekipa OPG Kraljik iz Belišća s baranjskim receptom duguljastih čvaraka, 2. mjesto za svoje čvarke osvojila je ekipa Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, a 1. mjesto ove godine osvojili vrlo brojna ekipa članova Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Svi oni nagrađeni su brojnim i vrijednim nagradama sponzora, glavna nagrada kotao, kazan i mješalica za čvarke tvrtke Alles Požega, poklon bonovi tvrtke PEVEX, velika roštilj tava tvrtke Plamen Požega, svi su nagrađeni s kompletima butelja vina vinarija Krauthaker, Tandara, Kutjevo d.d. Perak, Enjingi i B. Jakobović. Svi su dobili i pregače s logotipom Čvarkijade Agencije Kruna, plaketu i priznanje Požeških čuvara baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

IMG 1664a

Manifestacija se svake godine završi jednim velikim slavonskim kolom sa svim sudionicima, a lijepo sunčano nedjeljno poslijepodne prošlo je u odličnoj atmosferi. Ove godine u manifestaciju se uključilo oko 500 sudionika, a sve je to došlo vidjeti i degustirati nekoliko tisuća posjetitelja. Uz naše lokalne portale i radio postaje pratili su cijeli manifestaciju RTL Televizija i HTV, a sve je to odlično i vrlo nadahnuto vodio voditelj Boris Benčić.

IMG 1942