Utorak, 24 Listopad 2023 14:43

Ujutro izlet na Jankovac, a onda planinari "Sokolovca" stigli na Čvarkijadu gdje su odnijeli 1. nagradu za najbolji čvarak

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA / JANKOVAC / VETOVO - U kišnu subotu cijeli dan planinari su gledali prognozu za nedjelju. I "Vakula je rekao" i pogodio. Svanula je sunčana nedjelja. Dan kao izmišljen za provesti u društvu u prirodi. Po običaju sastanak kod "Ćire" u osam, a zatim auto posadama do "Tisice".
Ugodno jesensko sunce i jesenje boje šume upotpunile su zadovoljstvo hodanja u dobrom društvu. Tijekom hodanja priključio se i Vlado iz Slav Broda koji je čest gost Požeških planinara. U prepričavanju događaja s prethodnih izleta i pogledima u šumu ne bi li pronašli koju gljivu planinari su brzo došli do Jezerca, a zatim požeškim putem do Jankovca. Prethodno su "grofovom poučnom stazom" obišli grob grofa Jankovića i spustili se do groblja staklara koje je svjedok života i rada staklara na tom području u prvoj polovini 19.stoljeća. Planinari ni ovaj puta nisu propustili obići slap Skakavac visok 35 m koji je zanimljiv u svim godišnjim dobima. Ručak "iz ruksaka" ispred planinarskog doma. Zanimljivo je što sve stane u planinarske ruksake od krutih i tekućih stvari. I ovaj put je bio raznolik "menu" na kojem je bilo od slanih do slatkih delicija. Prekrasan dan i sunčano ugodno vrijeme nije privuklo na Jankovac samo planinare već su tu bili gosti iz Mađarske, a bilo je registarskih tablica iz Požege, Đakova, Osijeka, Županje i drugih slavonskih mjesta. Najavljena je i grupa Talijana. Slijedio je obilazak  dva jezera, dva bisera Parka šume Jankovac. Zadovoljni i napunjenih baterija za novi radni tjedan povratak istim putem do starog kamenoloma "Tisica". Planinarskom veselju i druženju ovdje nije bio kraj. Jedan dio ekipe je u ranim jutarnjim satima pohodio tradicionalne 9. Etno susrete Požeštine u Vetovu gdje se između ostalih natjecala i ekipa HPD "Sokolovac"- sekcija "Kapavac" Zakorenje. Tijekom natjecanja planinari su uredili svoj štand sa svim krutim i tekućim stvarima te brojnim drugim planinarskim rekvizitima. Nakon odluke prosudbene komisije 1. mjesto osvojila je vrlo brojna ekipa članova Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Planinarskom veselju i zabavi nije bilo kraja. Umorni nakon cjelodnevnog hodanja i zabave planinari su krenuli svojim kućama. Vodič izleta je bio Damir Matoković dok je za natjecateljski i logističkih dio bio zadužen  Slavko Lončarević.