Utorak, 24 Listopad 2023 14:06

Počelo drugo izdanje programa Raise the Bar Youth kojim se unaprjeđuje kvalitetu strukovnoga obrazovanja u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Tri najuspješnije škole osvojit će novčane nagrade a prošle godine kao najuspješnija Obrtnička škola iz Požege osvojila je 6.500 eura  -

Zagreb – U srednjim ugostiteljskim i turističkim školama diljem Hrvatske počelo je drugo izdanje obrazovnoga programa Raise the Bar Youth, koji je Coca-Cola HBC Adria pokrenula kako bi učenicima završnih razreda pomogla unaprijediti stručne vještine i znanja te ih uskladiti sa stvarnim potrebama poslodavaca.

Program obuhvaća pet mrežnih modula koji su dostupni na platformi kojom upravlja Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a predavači su stručnjaci iz pojedinoga područja i istaknuti predstavnici struke. Raise the Bar Youth učenicima ugostiteljskih i turističkih škola diljem Hrvatske omogućit će da uče o komunikaciji i timskome radu, najnovijim tehnikama i trendovima u ugostiteljstvu te osnovama financijske pismenosti, a usto saznaju kako izgleda poslovno planiranje i proces pokretanja vlastitoga posla.

Obrazovni program Raise the Bar YouthU prvome izdanju programa sudjelovalo je više od tisuću učenika iz 33 škole iz cijele Hrvatske. Profesori koji su se u program uključili kao mentori ocijenili su ga visokom prosječnom ocjenom 4,75, pri čemu su sam sadržaj programa, razvijen temeljem rezultata istraživanja agencije Ipsos, ocijenili ocjenom 4,86 od 5.

– Ponosni smo što je program Raise the Bar Youth u svojemu prvom izdanju ostvari oiznimne rezultate te što ga je uspješno završilo više od četvrtine svih učenika završnih razreda škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima. Drugim, unaprijeđenim izdanjem programa želimo obuhvatiti još veći broj učenika te im omogućiti da, učeći od najboljih stručnjaka i vrhunskih profesionalaca hrvatskoga ugostiteljstva, usvoje znanja i vještine koji će im pomoći pri izlasku na tržište rada i u izgradnji karijere.–istaknuo je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Ovogodišnje izdanje programa provodi se s istim ciljem, no uz određene izmjene kojesu uvedene na temelju povratnih informacija prošlogodišnjih sudionika. Programom su tako ove godine obuhvaćeni i učenici agroturističkoga usmjerenja, a unaprijeđena su i pravila nagrađivanja. Naime, u sklopu programa Coca-Cola HBC Adria nagrađuje tri najuspješnije škole čiji učenici budu u najvećemu broju sudjelovali u programu te pritom ostvare najbolje rezultate u kvizovima. Prošle je godine novčanu nagradu osvojila najuspješnija škola, Obrtnička škola Požega, dok je u drugome izdanju programa Coca-Cola HBC Adria osigurala novčane nagrade za tri najuspješnije škole. Najbolja će škola dobiti novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, drugoplasirana u iznosu od 3.000 eura, a trećeplasirana škola u iznosu od 2.000 eura.

Raise the Bar Youth treći je i najnoviji program u sklopu strateške platforme Raise the Bar Adria, čiji je cilj uskladiti vještine i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika s potrebama poslodavaca.Program je razvijen na temelju rezultata istraživanja koje je provela agencija Ipsos među ravnateljima, profesorima, učenicima i bivšim učenicima ugostiteljskoga usmjerenja, koji su istaknuli koje vještine i znanja smatraju nedovoljno zastupljenima u redovitome obrazovnom programu.