Ponedjeljak, 23 Listopad 2023 17:55

Svečano puštena u rad koso podizna platforma za osobe s invaliditetom u Glazbenoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Glazbena škola Požega, jedna od najmodernijih i najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj, nakon deset godina rada u novoj zgradi postala je dostupna u potpunosti i za osobe s invaliditetom. Imaju oni lift sa prvog na drugi kat, ali su imali problem kako da invalidne osobe dođu iz prizemlja do prvog kata, jer veliki dio priredbi i koncerata odvijaju se u velikoj i maloj koncertnoj dvorani koje su bile teško dostupne za osobe s invaliditetom, a to se odnosilo i na učenike. Sada je to riješeno uz pomoć koso podizne platforme koja je postavljena u prizemlju kao projekt Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Požege koji su sufinancirali nabavku i postavljenje ove platforme.

Svečanosti otvaranja i puštanja u pogon ove podizne platforme koje je demonstrirala predsjednica Udruge OSI - osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije Jelosavka Jakovljević uveličali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, savjetnik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i njegov zamjenik Borislav Miličević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik Kaptola Mile Pavičić, Jozo Katić iz Ureda ministarstva hrvatskih branitelja u Požegi, predstavnici braniteljskih udruga, udruga osoba s invaliditetom, učenici i profesori Glazbene škole Požega.

Nakon izvedbe himne koju je izveo zbor Glazbene škole pod ravnanjem dirigentice Branke Horvat sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole Alen Kovačević istakavši da je ova škola sada dobila jednu stepenicu više u humanosti i pristupačnosti. Vrijednost ove koso podizne platforme je 15.200,00 eura i ravnatelj se zahvalio na zajedničkom sufinanciranju Ministarstva branitelja koje je izdvojilo 10.600 eura i gradu Požegi na 4.600 eura kojima je zaokružena financijska konstrukcija ovog projekta. - Škola ima 40-ak učionica, tonski studio s režijom, prekrasnu knjižnicu, dvije manje dvorane i veliku Koncertnu dvoranu na koju smo najponosniji. To je prostor u kojem prezentiramo sva svoja postignuća, kako je to popularno rečeno, to je prostor kojeg se ne bi postidjela ni jedna svjetska metropola. Glazbena škola Požega itekako skrbi o kulturnom životu naše sredine, organiziramo oko sto koncerata u našoj lijepoj školi, za sve naše sugrađane i žitelje Požeško-slavonske županije. Drago mi je što će od danas osobe s invaliditetom imati adekvatan pristup svim našim prostorijama te da će moći nesmetano dolaziti na naše koncerte. Nakon što pomoću koso podizne platforme pređu ulazno stubište i dođu do prve razine, a dalje idu uz pomoć lifta moći do svih ostalih razina škole - zaključio je ravnatelj Kovačević.

Sve ukupljene su pozdravili županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege Željko Glavić izrazivši svoje zadovoljstvo ovim pristupom kojima se osobama s invaliditetom omogućuje da sudjeluju i koriste brojne priredbe i koncerte u Glazbenoj školi. Zahvalili su Udruzi OSI koja je potakla ovu inicijativu i ministru branitelja Tomi Medvedu koji je prihvatio realizaciju ovog projekta.

Ministarstvo je u 125 sredina provelo i poduprlo 300 ovakvih i sličnih projekata, naglasio je ministar Tomo Medved a i dalje će podržavati slične projekte zaa branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata ali i osobe koje ne mogu sudjelovati u brojnim sadržajima zbog svoje nepokretnosti i invalidnosti. U ovoj godini ministarstvo će osigurati 330 tisuća eura za još 19 ovakvih i sličnih projekata.

Za kraj su dvoje mlađih učenika izveli dvije skladbe za flautu i klavir te za izvedbu dobili dugotrajni pljesak jer su oduševili sve nazočne.