Subota, 25 Studeni 2023 08:43

PROMETNA PATROLA - Seljaci imaju pravo prosvjedovati, ali ne smiju blokirati prometnice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Prometnice su javno dobro od vitalnog nacionalnog interesa i nitko ih ne smije blokirati, jer su u funkciji gospodarstva, turizma i života građana  -

Treba razumjeti svinjogojce koji prosvjeduju zbog drastičnih mjera u suzbijanju svinjske kuge, koja im je nanijela veliku štetu, uz i dugoročne posljedice. Ali, taj prosvjed treba organizirati na legalan i civiliziran način, koristeći sve zakonske mogućnosti.

Ne smije se u svrhu prosvjeda svrhu blokirati prometnice, jer su one su temeljno javno dobro, infrastruktura za životne, gospodarske i turističke tokove, važan nacionalni interes.

Time se, radi vlastitih interesa, šteti javnim i ugrožavati druge te potiče štetna praksa koju su već koristili poljoprivrednici, taksisti, motociklisti…

Zbog toga pozivamo svinjogojce da prestanu s blokadom prometnica, a policija bi trebala spriječiti blokade i osigurati normalno funkcioniranje cestovnog prometa.

Kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, trebalo bi promijeniti zakonski okvir, kojim bi svako namjerno blokiranje prometnica bilo teško kazneno djelo.

Autor: prometni stručnjak dr.sc. Željko Marušić