Subota, 25 Studeni 2023 18:01

Najbolju sarmu 9. Sarmijade skuhala Marija Biondić iz Mihaljevaca

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Održana je 9. po redu Sarmijada, natjecanje u kuhanju sarme koje već dugi niz godina organizira Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska. Hotel Grgin dol u Požegi danas je bio ispunjen finim aromama kuhane sarme, no ne samo one tradicionalne slavonske. Na stolovima se našlo čak 15 različitih vrsta sarmi, a one najbolje odabrao je stručni žiri. Ispred organizatora svima se na dolasku zahvalio Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika i predsjednik Požeških čuvara baštine koji je naglasio kako i ove godine ima sarme u kiselom kupusu, u raštiki, ali i vegetarijanskih vrsta sarme koja oduševi svakog tko ju proba. - Ponovno smo se ovdje okupili slaveći našu kraljicu stola – sarmu, iz raznih krajeva. Sve nas je ovdje okupila sarma, bilo da volimo kuhati sarmu, a još više smo ljubitelji sarme kao specijaliteta. Ovo natjecanje smo i zamislili da damo više na značaju i podignemo na pijedestal upravo našu slavonsku sarmu, njegovanje slavonskih običaja i autohtone hrane, običaja naroda doseljenih u Slavoniju, te spasimo od zaborava stare običaje i jela. Sudeći po velikom broju natjecatelja i bogatim stolovima na kojima centralno mjesto zauzima sarma, u tome smo i uspjeli. 

Stručni žiri osim najbolje sarme, nagradio je i najljepše uređeni stol, ali i najbolju domaćicu – osobu koja je najbolje prezentirala svoju sarmu.

Najboljom domaćicom koja je predstavila svoju sarmu proglašena je Vesna Mokri iz Ramanovaca.

Sve ekipe su se potrudila i uredile svoj stol u nekom od štiha tradicije, baštine i kulture svoga kraja. Ovdje je bilo zaista uloženo puno truda nekoliko dana prije da se sve pripremi, bilo je zaista uređenih stolova koji su i prosudbenu komisiju stavili u nedoumicu, koje proglasiti najljepšima. Najtradicionalniji, s posebno starim i autohtonim jelima od kojih je kao kraljica stola u središtu bila sarma. Najljepše uređen stol imao je Karlo Ristić iz Požege. Drugo mjesto pripalo je Kulturno umjetničkom društvu Bektež, a treće mjesto članovima HPD-a "Sokolovac" Požega.

Najbolju sarmu 9. Sarmijade imala je Marija Biondić iz Mihaljevaca, koja je oduševila žiri, a i sve ostale koji su probali sarmu. Drugo mjesto za skuhanu sarmu osvojila je ona od ekipe Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" Požega i to sarma koju je pripremila Dragica Anić, a treće mjesto osvojila je Mirjana Ristić iz Požege. 

Ova Sarmijada posebna je i po tome što je tijekom održavanja sniman prilog za novi projekt Hrvatske radiotelevizije čiji je voditelj Robert Knjaz, a novu emisiju gledat ćemo iduće godine u proljeće.

9. Sarmijada održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege, TZ Grada Požege, uz glavnog sponzora vrijednih nagrada tvrtke Pevex d.d. Zagreb. Manifestaciju su sponzorirali vinarije: Krauthaker, Tandara, Enjingi, Branko Jakobović, Perak i Kutjevo d.d., te Agencija za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege.

Nije to samo bilo natjecanje, nego cjelodnevno druženje svih sudionika uz tamburašku glazbu grupe Darka Rodića, koji su svojom glazbom oduševili i sve povukli u tradicionalne bećarce i veliko slavonsko kolo koje se protezalo kroz cijeli Restoran Hotela Grgin Dol.