Nedjelja, 26 Studeni 2023 09:29

Prijatelji životinja uputili zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja - Studenti gladni i nezadovoljni zbog birokracije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Traži se od ministra Radovana Fuchsa da posluša studente i pokrene nužne promijene  -

Udruga prijatelji životinja provela je anketu među studentima te se prema rezultatima vidi veliko nezadovoljstvo i konkretan zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane. Traže se obična ukusna domaća jela od mahunarki i žitarica koji bi mogli jesti svi neovisno o načinu prehrane. Ova inicijativa je aktivna u nekom obliku još od osnivanja udruge kada se započelo s prikupljanjem potpisa za peticiju kako bi se uveli veganski obroci u javne institucije.

„Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje?“, pitaju se Prijatelji životinja. Naglašavaju da da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna. U postojećem vegetarijanskom meniju je svega 8 % jela vegansko, dok bi se njih 63 % bez ikakvih problema već sada iznimno lako moglo pretvoriti u veganska.

Studentski zborovi prema svojem priznanju također već godinama apeliraju na promjeni samog pravilnika o subvencioniranoj prehrani kao i uvođenju nove kuharice te svi usmjeravaju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se oglušuje na mnoge apele i potrebe studenata. Prijatelji životinja uputili su nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali nikad nisu dobili odgovor. Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu kao i rezultate provedene ankete zajedno sa komentarima studenata koji nedvosmisleno govore da je krajnje vrijeme za dugo traženu promjenu.

Rezultati ankete su pokazali da čak 92 % ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija. Njih 68 % bi konzumiralo veganska jela redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85 % njih bi isprobalo veganski obrok. Iz udruge ističu da bi 57 % studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.
Birokracija ne može i ne smije biti razlog da studenti budu gladni i nezadovoljni smatraju iz

Prijatelja životinja. Dodaju da nadležne institucije trebaju pokazati konkretnu inicijativu, volju i komunikaciju kako bi što prije došlo do nužnih promjena u ponudi prehrane studenata.

Rezultati ankete i više o ovoj inicijativi mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.