Srijeda, 28 Veljača 2024 13:45

Početna konferencija "I treća dob u domu mom" u projektu Prevencije i institucionalizacije Zaželi Udruge OSI Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Najaktivnija Udruga na području Grada Požege i Požeško-slavonske županije svakako je Udruga osoba s invaliditetom OSI iz Požege koja niz godina kroz projete EU i resornih ministarstava provodi brojne projekte i na taj način privlači sredstva kojima se financiraju ti projekti. Trenutno samo kroz dva velika projekta zapošljavaju 60 osoba kroz asistente za osobe s invaliditetom i projekt kojim pružaju podršu krajnjim korisnicima ranjivih skupina i skrbi.

Kroz ovaj drugi projekt "I treća dob u domu mom" koji se odvija kroz Prevenciju institucionalizacije Zaželi koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda plus ESF+ i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrena su im sredstva u iznosu od 1,44 milijuna eura za provođenje projekta. Projekt se provodi kroz 36 mjeseci i jedan je od prvih projekata iz domene Zaželi koji je potpisan na tri godine provođenja, a traje od 12.01.2024. do 12.01.2027. godine. Odgovorna osoba za projekt je predsjednica Udruge OSI Jelosavka Jakovljević koja je iznijela cijeli hodogram projekta i glavne odrednice projekta. - Projektom će se povećati socijalna uključenost te umanjiti opasnost od institucionalizacije ranjivih skupina osiguranjem dugotrajne skrbi, potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u njihovim domovima.

Zapošljavanjem 30 djelatnica pružit će se podrška za 180 krajnjih korisnika i to na području gradova Požega, Pleternica i Kutjevo te na području općina Kaptol, Jakšić, Velika i Brestovac. Podrška korisnicima uključuje sljedeće usluge: organiziranje prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.), obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrijeva i slični, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba i dr.), zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Program se provodi uz suradnju posredničkih tijela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ured u Požegi, Ureda za financiramnje i ugovaranje projekata Europske unije i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Čestitke Udruzi OSI na odličnim rezultatima koje postiže, posebno u provođenju ovog novog projekta, trećeg po redu u sklopu Zaželi, te zapošljavanju velikog broja žena iz teže zapošljivih skupina, i još većem broju korisnika za kojem će voditi brigu i skrb, uputili su zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i pročelnica Upravnog odjela u gradu Požegi Jelena Vidović, te im zaželjeli dobre rezultate u provođenju ovog trogodošnjeg projekta. Početna konferencija prokjeta održana je u Svečanoj dvorani Gloria u Požegi.

roll up