Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:32

Redovna i Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeštine

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKA - U dvorani Vatrogasnog doma u Velikoj održana je Redovna i Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeštine u koju je udruženo 38 DVD-a i Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije. Od navedenog broja DVD-a 37 DVD-a djeluje na teritorijalnom principu, odnosno ista su osnovana u slijedećim mjestima: Orljavac, Velika, Kutjevo, Čaglin, Pleternica, Kaptol, Jakšić, Brestovac, Biškupci, Buk, Bučje, Drenovac, Bektež, Alilovci, Djedina Rijeka, Frkljevci, Gradac, Grabarje, Golo Brdo, Ivandol, Jaguplije, Koprivnica, Lukač, Lakušija, Ljeskovica, Sesvete, Podgorje, Ruševo, Sulkovci, Trenkovo, Toranj, Vetovo, Zagrađe, Doljanovci, Zakorenje, Šuma- novac i Knežci. Sva navedena DVD-a su članice VZ-e Požeštine i rade u okviru pripadajućih matičnih vatrogasnih centara, a nositelji istih su DVD-a u sjedištima Općina Brestovac, Velika, Kaptol, Čaglin, Jakšić, te Gradovi Kutjevo i Pleternica.

U navedenim vatrogasnim društvima prema vrstama aktivnosti, a po zadnjim pokazateljima (podaci iz računalne aplikacije Vatronet) učlanjeno je 2924 članova od toga (820 operativnih članova koji zadovoljavaju sve zakonom propisane uvjete), 535 izvršnih, 538 člana vatrogasne mladeži i podmlatka, 53 počasnih članova, 92 veterana, 20 profesionalnih vatrogasaca, 241 članova u pričuvi i 305 pomažućih članova. Prema podacima iz računalne baze podataka Vatroneta, aktivni vatrogasci imaju slijedeću kvalifikacijsku strukturu: vatrogasna mladež – 61 članova, vatrogasci s položenim ispitom – 549 članova, vatrogasci I klase - 485 članova, vatrogasni dočasnik - 181 članova, vatrogasni dočasnik I klase - 202 članova, vatrogasni časnik - 36 članova, vatrogasni časnik I klase - 89 članova, viši vatrogasni časnik - 4 člana, viši vatrogasni časnik I klase – 4 člana, počasni vatrogasni časnik - 14 članova i počasni viši vatrogasni časnik - 6 član. Vatrogasna društva raspolažu sa ukupno 75 vozila, od kojih je 41-no za gašenje požara i spašavanje, 4 zapovjedna vozila, 19 za prijevoz vatrogasaca, po jedno opskrbno i specijalno te jedna letjelica.

Izvješće o radu podnio je predsjednik VZ Požeštine Ivan Baša koji je istakao da sve manje imaju požarnih intervencija, (prošle godine 273) a sve više spašavanja iz elementarnih nepogoda i tehničkih intervencija u prometu i na objektima, (prošle godine 400) stoga se moraju i opremiti sredstvima i vozilima i za te namjene. Desetak godina prvenstveno zvog velikog iseljavanja osjetio se nedostatk kadrova u cijelom vatrogastrvu, no sada je to donekle zaustavljeno, a gledajući sve više djece i vatrogasne mladeži na vatrogasnim natjecanjima, očekuje se da će se u budućnosti taj nedostaka ljudstva završiti. Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 2924 članova samo jedan dio članova posjeduje zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći. Isto tako još uvijek je izražen je nedostatak obavljenih zdravstvenih pregleda za operativne vatrogasce, jer po zadnji pokazateljima isti posjeduje oko 440 operativnih članova, a osnovni problem više nije nedostatak financijskih sredstva, već činjenica da dvije godine prođu brzo i ponovno je potrebito obnavljati liječničke preglede.

Iz dosadašnjih Procjena ugroženosti i Planova zaštite od požara proizlazi da je u slijedećem razdoblju potrebito nabaviti razne tipove muljnih pumpi, osnovnu opremu za akcidentne situacije, veću količinu tlačnih cijevi, kao određen broj ostale osobne i zaštitne opreme, kako bi vatrogasne postrojbe (posebice središnja DVD-a), bili u osnovnoj i minimalnoj funkciji zaštite od požara u odnosu na požarna opterećenja koja pokrivaju. Utvrđena je potreba za daljnjim osposobljavanjem dobrovoljnih vatrogasaca za stjecanje dodatnih znanja sukladno požarnim opterećenjima, posebice za vatrogasne specijalnosti (tehnički alat, dišni aparati, akcidenti, radovi na vodi dr.).

Vatrogasci DVD-a s područja VZ-e Požeštine izuzetno su zahvalni svim subjektima koji doprinose realizaciji ovih donacija, posebno austrijskoj pokrajini Tirol i njihovom koordinatoru g. Peteru Logaru te VZ-e Pakrac-Lipik i VZ-e Požeško-slavonske županije koje su pružile veliku pomoć u realizaciji navedenih donacija u proteklim godinama.   DVD Djedina Rijeka je iz Tirola dobila donaciju opskrbnog vatrogasnog vozila Mercedes, a DVD Jakšić je dobio navalno vatrogasno vozilo Mercedes.

U 2023. god. na području Požeštine su obilježene slijedeće obljetnice: 130. obljetnica DVD-Kutjevo i Kaptol, 120-ta obljetnica DVD-a Ruševo, 90-ta obljetnica DVD-a Djedina Rijeka, 70-ta obljetnica DVD-a Zakorenje te 40-ta obljetnica DVD-a Alilovci. DVD-i Zagrađe i Požeška Koprivnica nisu održali obilježavanje svojih obljetnica. Na obljetnicu Kornatske tragedije DVD-a i JVP su kod svojih vatrogasnih domova zapalili svijeće i lampione u znak sjećanja na poginule vatrogasce na otoku Kornati, kao i za sve poginule i preminule vatrogasce. Hrvatska vatrogasna zajednica je organizirala tradicionalno hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici na kojemu su sudjelovali i vatrogasci iz naše županije.

Usvojili su izmjene 3 članova Skupštine VZ Požeštine te promjene Statuta, jer su promijenili adresu sjedišta, koje je sada u Ulici Republike Hrvatske u zgradi bivše Podravske banke. Na kraju skupštine sve članove VZ Požeštine u ime općine Velika je pozdravio Bernard Grujić i Vatrogasni zapovjednik VZŽ Marko Ašenbrener.