Petak, 28 Ožujak 2014 14:19

Izađimo u grad na Festival znanosti

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PO PRVI PUTA U POŽEGI NAJAVLJENO ODRŽAVANJE FESTIVALA ZNANOSTI -

POŽEGA – Festival znanosti na području Hrvatske odvija se po 12. puta, a po prvi puta u njegovo održavanje uključila se i Požega sa svojim sudionicima, za početak 23 različite institucije, udruge, škole, klubovi, tvrtke. Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Festival će se održati od 7 do 12. travnja.
- Središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti bit će „Valovi“ a osnovni moto festivala i dalje je „Izađimo u grad na Festival znanosti“. Cilj je većinu aktivnosti smjestiti u centar grada kako bi planirana događanja mogao vidjetiIMG 2472 veliki broj građana, od djece predškolske dobi do umirovljenika, od 7 do 77 godina, pa i više. Naglasak se stavlja na aktivnosti koje se mogu izvoditi izvan institucija, na lokacijama u gradu dostupnim i namijenjenim širokoj populaciji – istakao je Goran Đurđević, prof., predsjednik Organizacijskog odbora požeškog festivala, te dodaje da je tema Valovi u najširem smislu riječi počevši od valova u fizici, glazbi, valova ideja, valova promjena, valova u umjetnosti i znanosti. – Stoga budite slobodni kreirati svoj val kao doprinos Festivalu znanosti, neovisno o samoj tematici kojom se bavite. Osim znanstvenih tema, dopuštene su i različite umjetničke teme jer se i time potiče stvaralaštvo i napredak – ističe Đurđević, koji je na tiskovnoj konferenciji tim povodom i predstavio dio od 23 sudionika, koji će sudjelovati u festivalu sa brojnim predavanjima, radionicama i ostalim aktivnostima iz kemije, fizike, književnosti, psihologije, arheologije, glazbe, plesa, filma, kazališta, umjetnosti.
Sva događanja odvijat će se na prostorima Gimnazije i katoličke gimnazije u Požegi, Gradskoj knjižnici, HAZU, Gradskom kazalištu, GFR kinu u pješačkoj zoni i na ulicama grada Požege. Ukupno u šest dana festivala predviđeno je 55 sati raznih aktivnosti o kojima su pobliže rekli predstavnici institucija i udruga koje sudjeluju svojim aktivnostima u programu. Od gostiju najavljen je akademik Božo Udovičić s jednim predavanjem.