Petak, 28 Ožujak 2014 15:04

Svestrani projekt „I mi stvaramo“

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

ČAK 25 RADIONICA STVARALAŠTVA UČENIKA I UČITELJA U OŠ MLADOST JAKŠIĆ-

JAKŠIĆ – Učenici i učitelji OŠ Mladost Jakšić uhvatili su se ozbiljnog posla i u koštac sa brojnim idejama, te su na 25 radionica pokazali svoje stvaralačke mogućnosti. – Naš projektni dan ove godine ide pod motom „I mi stvaramo“, a cijeli dan smo posvetili radu u radionicama. Učenici su se sami prijavljivali u radionice koje su željeli, a neki su se prijavili i u više radionica jer nisu sve počinjale u isto vrijeme. Većina učitelja je također uključena, a sve će završiti uIMG 2616 sportskoj dvorani jednom revijom gdje će radionice izrade nakita i šešira prikazati što su napravili. Nakit će nositi učenice, a sve će to bilježiti i naša foto radionica. Na reviji će biti izvedena i pjesma za koju su tekst i glazbu uradili učenici na glazbenoj radionici. To će sve biti prezentirano roditeljima i javnosti na našem Danu škole u svibnju – rekao je Boško Obradović, ravnatelj škole koju pohađa 326 učenika, a u svom sastavu ima i pet područnih škola u manjim naseljima koju pohađaju učenici od 1.- 4. razreda.
Na radionici koja je kombinirala foto radionicu i hrvatski jezik učenici su izradili svoj zidni kalendar. – Naši mladi fotografi napravili su fotografije i po motivu fotografije učenici su tražili pjesme koje najbolje pripadaju uz fotografiju. Na listu kalendara uz sliku i pjesmu nalazi se ime mjeseca na latinici, na glagoljici i engleskom jeziku. Tako smo napravili svih 12 mjeseci našeg kalendara – istakla je Marijana Benić, nastavnica hrvatskog jezika, a na kalendaru su radile djevojčice iz 6a razreda, Dina Čevapović, Ana Pavlović, Antonija Faltinek, Mateja Mikić, Gabrijela Marjanović, Bernarda Vidović, Kristinka Vrban, Leona Banožić, Željka Banožić, Vlatka Palameta i Tonka Pažin.
Dora Čurčić, učenica 7a razreda radila je u radionici izrade povijesnih građevina Europe. – Moja grupa i ja smo radile Coloseum iz Italije. Bilo je to zanimljivo, jer smo od isprintane fotografije rezali i napravili maketu IMG 2594Coloseuma. Na taj način naučili smo o povijesti i ulozi Coloseuma iz rimskog doba – kaže Dora, a nadopunjuje ju voditeljica radionice - Na ovoj radionici izrađivali smo makete europskih građevina a niži razredi reljefne oblike, rasjede, stara gorja, mlada gorja i sl. Zanimljive su im bile stare građevine, karakteristične za neke zemlje, kao kosi toranj u Pizi, slavoluk pobjede u Parizu – dodala je Ljubica Matijević Devčić, profesor geografije i povijesti.
Čak tri grupe angažirale su se oko izrade svjetlosne kutije za bolje i uspješnije fotografiranje predmeta, nakita, mrtve prirode i dr. – Na ovoj radionici angažirali su se učenici iz Tehničke kulture, Mladi fotografi i Rukotvorci. Izradili smo svjetlosnu kutiju u kojoj će učenici i mali fotografi moći fotografirati nakit i hranu. Drvenu konstrukciju kutije zatvorili smo sa pet strana tankim papirom, sa tri strane postavljamo svjetlo, a u kutiju stavljamo predmet koji želimo fotografirati. Na taj način gubimo sjene i dobivamo dobre fotografije – istakle su Marija Jukić, voditeljica malih fotografa i Ivana Kunić Raguž, voditeljica skupine Rukotvorine, a konstrukciju kutije napravio je Josip Pavletić, nastavnik tehničke kulture. Na radionici su učenici radili i okvire za fotografije koje ćeIMG 2610 izložiti.
Novu društvenu igru na matematičkoj radionici izradili su učenici viših razreda pod vodstvom nastavnice Anita Ivanović Plic – Ideja je bila da matematiku učinimo zanimljivijom učenicima, pa smo kreirali jednu društvenu igru za učenike od 5. – 8. razreda. Postavili smo pravila i formirali pitanja na koja morate točno odgovoriti da biste napredovali u igri. Učenici su sami stvarali pitanja i sada možemo početi s igrom - kaže Anita, a kako su došli do igre „Zabavna matematika“ pojasnili su nam učenici Marija Lučić iz 7 razreda i Matej Grbeš iz 5 razreda. - Prvo smo radili kartice s pitanjima, zatim smo radili na plakatu stazu s točkama po kojima idu figurice. Kreće se od starta, uzimamo karticu s pitanjem i dajemo odgovor, ako je odgovor točan idemo dalje za toliko mjesta koliko to pitanje daje, ili ostajemo na mjestu, ako pogriješimo, ili se čak vraćamo za nekoliko mjesta ako to traži kartica.
Pravi mali podvig napravili su učenici glazbene radionice „Mali Mozarti“ prije proučivši život i djela Mozarta a onda se bacili u kreativno stvaranje. – Mi smo napisali pjesmu i uglazbili je, te napravili nekoliko plakata o pjesmi. Poznato nam je da je mali Mozart znao prije note nego čitati i pisati. Počeo je skladati prije svoje četvrte godine, a note mu je zapisivao otac. Prije svoje navršene 13. godine proputovao je cijelom Europom, što nas je isto inspiriralo – rekla je Valentina Grbeš, učenica 7 razreda, koja je s učenicima upravo uvježbavala novu pjesmu koju su na gitarama i sintesajzeru pratili njeni kolege glazbenici. – Mali Mozarti su sami napisali tekst za koji ih je inspirirao upravo mali Mozart, nazvan čudo od djeteta, koji je počeo jako rano stvarati glazbu, uglazbili ga i pripremamo se za nastup. Stoga smo se i mi školskog uzrasta nazvali Mali Mozarti, no iako nismo imali baš puno vremena uspjeli smo zgotoviti jednu skladbu – rekla je Tonica Kudrić, nastavnik glazbene kulture.
U spoju prirode i hrvatskog jezika nastala je jedna radionica u kojoj su učenici na osnovu pojma iz prirode pisali pjesme. Osmislile su je učiteljice Tatjana Stanković i Ivana Novak Kamenčak. – Učenici su dobili tekstove iz prirode, pa su napravili rodu, žabu, vidru, lokvanj, baru, na slici, ali i napisali pjesmu na osnovu tog motiva. To smo sve nacrtali na plakatu i postavili u učionici – rekla je Ivana Novak Kamenčak, a kako sum to napravili ispričala nam je učenica – Pisali smo pjesme o prirodi na radionici „Od prirode do pjesme“. Potom smo crtali sve oko sebe iz prirode i na tu temu svi smišljali pjesmu – kaže Dora Jakoubek, učenica 6.b razreda.