Nedjelja, 30 Ožujak 2014 14:37

Deset članova braniteljske zadruge sve rade zajedno

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Projekt zajedništva očekuje bolja budućnost

 ČAGLIN – Unatoč brojnim teškoćama deset članova braniteljske zadruge „Zadrugar“ iz Čaglina i dalje zajednički idu naprijed i sve rade zajedno. Najviše su u svemu napravili sami, svojim rukama, te je jedan zapušteni objekt u središtu Čaglina danas reprezentativan ugostiteljski objekt, s restoranom i sobama u prenoćištu. Najveću potporu svakako dobili su od Ministarstva branitelja koje im je pomoglo u dva navrata, razvoj su poduprli i s kreditom od 300 tisuća kuna, a financijsku pomoć dobili su od Ministarstva poduzetništva i obrta za uređenje moderne kuhinje u iznosu od 83 tisuće kuna.
 - Ministarstvo je u proteklih 10 godina uložilo oko 74 milijuna kuna u osnivanje i rad zadruga. Sada funkcionira 445 braniteljskih zadruga osnovanih s potporama, što je na razini Hrvatske oko 5.000 otvorenih radnih mjesta, stotine tona raznih proizvoda koje proizvode hrvatski branitelji uključeni u zadruge u raznim djelatnostima. Dalibor BajčiNo najvažnije je ono što je i ministar Matić isticao, a to je da se ovim aktivnostima branitelji maknu s ulice, da im se da nešto kako bi upotpunili svoje slobodno vrijeme. Ujedno tim projektima postigli smo i dobar gospodarski učinak. Po našim analizama projekt čaglinske braniteljske zadruge je jedna dobra priča koja ima budućnost. Ovom turističkom i ugostiteljskom djelatnošću bavi se desetak zadruga. Ovaj prostor oni su uredili najviše svojim radom i svojim financijskim sredstvima, najmanje su se oslanjali na potpore i pokazali jednu želju za radom u pravom smislu zadruge - kaže voditelj Referalnog centra za braniteljske zadruge, Dalibor Bajči, koji dodaje da će Ministarstvo branitelja i u razdoblju 2014-2017. godina nastaviti podupirati projekte koji su se pokazali kao dobri, zadruge koje su opstale na tržištu, koje su pokazale volju i karakter, izborile svoje mjesto na tržištu ali i podupirati osnivanje novih zadruga.
Uređeni podrumski dio restoranaDalji razvoj svakako ide u pravcu turizma, gdje u starom podrumu, građenom ciglenim svodovima i kubama uz restoranski dio za 50 osoba dovršavaju i vinski podrum u kojem će postaviti arhivu i kušaonicu domaćih vina i rakija iz ovog kraja. U produžetku objekta izgradili su i veliku svečanu dvoranu kapaciteta 300 sjedećih mjesta koju sada treba opremiti. – Ove zime počeli smo s uređenjem kompletnog podruma i već smo trebali po planu završiti, no omela nas je viša sila, pa opravdano kasnimo. No to ćemo nadoknaditi uskoro. Kuhinja nam radi u potpunosti, može raditi i ovaj restoranski dio u prizemlju a i ova dvorana u podrumu. duricaSada nam je prioritet završiti kušaonicu do kraja i privesti veliku dvoranu uvjetima korištenja jer onda možemo organizirati i velike skupove. Problem nam je i malo oko legalizacije jer je jedan dio zgrade sagrađen jako davno bez podataka o tome, jedan dio zgrade je sagrađen prije 68. godine, pa nam je sada teško to sve objediniti s novim zahvatima - kaže Đurica Uljatovski, član zadruge, koji je morao prije 30 dana preuzeti funkciju v.d. upravitelja zadruge, jer se dosadašnji upravitelj Goran Ribičić naglo razbolio. Sad se vratio nakon operacije zloćudnog tumora, no još nije sposoban za radne zadatke, a svi zadrugari i četvero zaposlenih djelatnika priredili su mu topli doček za brži oporavak.
Članovi su odlučni da će nastaviti dalje razviti svoje ideje, a to znači sa sadašnjih 15 ležajeva povećati još kapacitete adaptacijom prostora, ali još više raditi na dodatnim sadržajima i manifestacijama koje bi privlačile goste. Orijentirani su na vinske manifestacije, lovačke aktivnosti i lovce iz inozemstva koji dolaze u obližnja lovišta, ali i one turiste koji traže mir i potpuno nezagađenu prirodu. Zgrada braniteljske zadruge Zadrugar ČaglinVeliki adut svakako im je i obližnje Sovsko jezero, zaštićeni dio prirode, rijetki fenomen brdskog jezera koje tek u budućnosti može postati pravi dragulj turizma. Nedavno otkriće i crnih tartufa u obližnjim šumama koje su već gastronomski ponudili u svojoj kuhinji, također im donosi bolju budućnost, najava dolaska potencijalnih investitora u čaglinsku industrijsku zonu, gradnja biplinskih postrojenja. Tu su i velike površine od preko 4.000 ha još uvijek državne zemlje na kojoj dvadesetak godina nema nikakve proizvodnje i sada su spremne za ekološku proizvodnju ili sadnju industrijske konoplje za koju su interes iskazali ulagači iz Danske. Sve su to novi poticaji za branitelje u Zadrugaru, no upravo njihova složnost i marljivost najveći je zalog.