Utorak, 01 Travanj 2014 12:02

122. redovna skupština DVD-a Pleternica

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Najopremljenije društvo sa sedam vatrogasnih vozila

 PLETERNICA – Kao stožerno društvo Vatrogasnog centra Pleternica i kao najstarije društvo na ovom području DVD Pleternica je uvijek prednjačila po opremi, broju izvršujućih članova i značaju. No danas se mogu pohvaliti s potpunom opremljenošću ali i osposobljenošću za sve zadatke u zaštiti i spašavanju koji se stave pred njih. Dobru opremljenost svakako mogu zahvaliti i donacijama, jer su prošle godine dobili jedno navalno vatrogasno vozilo i jedno vozilo za gašenje šumskih požara iz Francuske, te auto ljestve 15 metara iz Tirola.
IMG 2796Društvo je sa 34 izvršujuća člana u prošloj godini imalo 74 intervencije, od kojih 10 na požarima, 7 požara građevina, kuća i industrijskih pogona, a tri otvorenog i šumskog prostora. Čak 23 intervencije bile su tehničke naravi, od pomoći u prometnim nezgodama, te u sušnom dijelu godine i 13 prijevoza vode. – Društvu je pristupilo dosta mladih, što je svakako poboljšalo starosnu strukturu DVD-a, a nove snage daju i nove aktivnosti – istakao je Marko Alaber podnoseći izvještaj o radu, a on je bio zaista impresivan, jer je društvo uz pomoć grada Pleternice u potpunosti uredilo vatrogasni dom i vatrogasna spremišta s tri garaže u koja stane šest vozila. Garaže su opremljene s rolo vratima, a impresivan je prošle godine bio i proračun društva koje je za sve aktivnosti utrošilo 390 tisuća kuna.
Puno se radilo na osposobljavanju kadrova, te je uručeno 30-tak uvjerenja o završenoj obuci i specijalnostima, a plan je i za ovu godinu pohađanje obuka za još više vatrogasaca, pa i za nove specijalnosti, od bolničara do gašenja šumskih požara i helikopterskog desanta.
- Ponosni smo na svoje vatrogasce kako u DVD Pleternica, tako i na svih 12 DVD u ostalim naseljima grada Pleternice. Potrebna je još nadogradnja vatrogasnog spremišta i već smo dali izraditi projekt za to, a kad bude projekt naći ćemo i izvore financiranja za izgradnju. Raduje me pomlađivanje društva i pozivam sve mlade da se još uključe u rad kako ovog, tako i manjih društava – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja sa zadovoljstvom prati rad vatrogasaca koji su osim spašavanja najčešće i pokretači i sudionici ostalih događanja u društvu.
Posebna priznanja za 10 godina rada u DVD-u dobili su Ivan Antunović i Marko Đukić, a za 30 godina Marija Kugli, Vladimir Špoler, Ivica Larma i Josip Gabrek. Za 40 godina rada u društvu priznanje je dobio Marko Alaber, a brončanu vatrogasnu plamenicu Vinko Čolak.