Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 10:35

Spin Valis pomaže Gradskom muzeju

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

VRIJEDNA DONACIJA POMOĆI ĆE U SVAKODNEVNOM RADU -

POŽEGA - Drvna industrija Spin Valis koja se ubraja među uspješnije izvozne tvrtke Požeško-slavonske županije tijekom cijele godine nastoji poduprijeti rad mnogih udruga, društava ali i institucija. Tako je vrijednu donaciju, printer za fotografije u vrijednosti od 20-ak tisuća kuna dobio i Gradski muzej.
Podsjećajući na dugu tradiciju drvne industrije Spin Valis u Požegi koja datira još od davne 1950. godine kada je pod imenom Lipa s desetak radnika započela proizvodnju, predsjednik Uprave Zdravko Jelčić osvrnuo se na razvoj IMG 3045tvrtke sve do današnjih dana.
- Danas imamo 500 zaposlenih i stalno ulažemo u nove tehnologije, nove proizvode i znanja te nova tržišta. Od 1992. godine do danas uložili smo više od 150 milijuna kuna što se pokazalo kao dobar put. Danas smo ne samo regionalni lider već smo i šire prepoznatljivi kao uspješan proizvođač namještaja iz masiva u Europi i danas radimo s prestižnim kućama i svjetskim lancima za distribuciju namještaja. Skoro 90 posto svoje proizvodnje plasiramo na inozemno tržište u 30-ak zemalja i jedini smo iz Hrvatske koji proizvodimo i podajemo namještaj za američko tržište - rekao je Jelčić podsjećajući kako su trenutačno u Spin Valisu u tijeku velika ulaganja u kogeneracijsko postrojenje jer su upravo u energetiku najviše ulaže u Europi pa i svijetu.
- Desetak milijuna eura trenutno je vrijedna investicija a radi se o kogeneraciji i pratećoj infrastrukturi, znači proizvodnja 8,8 megavata topline i 1,5 megavata električne energije iz domaće sirovine i otpadnih materijala što iz Spin Valisa što iz ostalih okruženja. Tako da idemo na čistu ekološku proizvodnju električne energije. Svi su naši proizvodi na tom principu, znači proizvedeni iz čistih ekoloških materijala. S tim se ponosimo i to planiramo i dalje raditi - IMG 3054rekao je Jelčić iskazujući zadovoljstvo što Spin Valis može pomoći drugima pa i Gradskom muzeju te da ovaj čin samo potvrđuje kako je moguća suradnja između industrije i kulture.
Jelčić je ravnateljici muzeja Maji Žebčević Matić uručio darovnicu čestitajući ujedno i 90. obljetnicu Gradskom muzeju.
Svoje goste ravnateljica je počastila vrućim fruštukom, Austro-Ugarskim specijalitetom, po austrijski pofezne, a po ugarski bundaškenjer ili kako bi u Slavoniji rekli pohanim kruhom na masti, vrućim čajem zaslađenim domaćim sirupom od šećerne repe, zamjenom za šećer kakav se nekada proizvodio u požeškim selima.