Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 11:00

Prijave za festival još traju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA -

POŽEGA - Iako je novi natječaj za hrvatski Festival jednominutnog filma što ga u Požegi organizira Udruga GFR Film video otvoren odmah po završetku prošlogodišnjeg Festivala u udruzi se intenzivno pripremaju za ovu najveću filmsku manifestaciju ne samo u Hrvatskoj nego i šire.
Za sve zainteresirane natječaj je otvoren do 22. travnja. Uz Festival će se i ove godine organizirati mnogi popratni sadržaji koji ovu zanimljivu priredbu čine još atraktivnijom o čemu govori i sve veći broj sudionika. Da su autori prepoznali jednu minutu kao zanimljivu filmsku formu potvrđuje i sve više uradaka koji pristižu na festival u Požegi.
Kroz 21 godinu na festival je doznajemo od priređivača Hrvatskog filmskog festivala Željka Baloga pristiglo više od pet tisuća jednominutnih filmskih uradaka. Kako najbolji od njih ne bi bili zaboravljeni udruga GFR Film video još je prije dvije godine izdala i posebnu kompilaciju DVD-a "Sto najboljih filmova".
Iako danas mnogi za svoje festivale svojataju naziv najstarijeg, taj pridjev ipak pripada požeškom Festivalu. Po uzoru na njega čak su i u Japanu organizirali sličan festival.
Na Požeškom će se trgu krajem svibnja zavijoriti mnoge zastave, neke od njih i prvi puta. Za ovogodišnju je reviju tako po prvi put svoj uradak poslala i jedna autorica iz Dubaija. Posebni su programi planirani za školarce i one najmlađe.
Dogovoreno je i gostovanje redatelja Nebojše Sljepčevića koji je lani na DOKSU sa svojim filmom „Gangster te voli“ osvojio prvu nagradu pa će i taj film Požežani moći vidjeti. Inače zemlja partner ove će godine biti Austrija zbog čega će Požežani moći vidjeti dio iz njihove bogate kinematografije.