Utorak, 15 Travanj 2014 13:46

3. Uskrsni ulični sajam

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UDRUGA PLETERNIČKI ČORACI I GRAD PLETERNICA -

PLETERNICA – Po 3. puta na pleterničkim ulicama organizirao se Uskrsni sajam kojega su inicirali Udruga pleternički čoraci u suradnji s gradom Pleternicom. – Ovo je sada tradicija, a osim Uskrsnog organiziramo još dva takva sajma Božićni i Jesenski tijekom godine. Izlagači su nam pokazali interes za dolazak, evo sada 25 izlagača, a građanima dajemo nešto novo i zanimljivo. Uz sajmove mi kao udruga organiziramo i Fišijadu, Maskenbal, Kestenijadu, a sve to odradi 25 naših članova. Nema nas puno ali smo zaista aktivni. Naši građani su sada već navikli na sjam i obvezno prošeću do sajma - kaže Marija Šarić, tajnica Pleterničkih čoraka.
Na sajmu smo zatekli štand OPG Ante Karlić, koji se bavi uzgojem pčela i prodajom meda i pčelinjih proizvoda. – Imam 50 košnica, a uglavnom ih selim s tri prikolice. Za hrast medunac na područje Kutjeva, za bagrem ovdje na pleterničkom kraju, za lipu u Vrčin Dol i Ašikovce. Prošle godine je bila solidna sezona a prinos meda je bio oko 800 kg. Sav med i ostale proizvode od meda prodajem isključivo na kućnom pragu kupcima koji dolaze sami ili po preporuci drugih. Ovdje na sajmu osim meda imam cvjetni pelud i propolis, čisti vosak za kreme, a radimo i medenu rakiju od svoje domaće rakije. Supruga proizvodi i višnjevac – kaže Ante Karlić, iz pleterničkog Smrika.
Dječji vrtić Tratinčica koji je odnedavno u novoj zgradi a ima i više djece na likovnim radionicama izrađuju ukrase koje su na sajmu izložili na prodaju. – Ovdje smo izložili dječje rukotvorine, od jaja, aranžmana za stol koje smo radili prošlog tjedna u vrtiću. Djeca su s time oduševljena, vole biti kreativna – kaže Monika Martić, odgojiteljica u vrtiću.
Miris lavande u zraku odmah nam je nagovijestio da smo došli do štanda Katice Kristić i OPG Lavanda. – Posadili smo 0,7 ha lavande, oko 4.000 sadnica, to održavamo i kosimo. Lavanda je višegodišnja biljka i očekujemo da će nam rasti slijedećih bar 15 godina. Žetvu radimo jednom godišnje u ljetu, a od toga destilacijom proizvodimo eterično ulje koje nam kao sirovina IMG 3579služi za kozmetičke proizvode, kreme, sapuni i dr. Mi nudimo eterično ulje, hidrolat, mirisne vrećice suhog cvijeta lavande, pravimo čaj od lavande i liker od lavande – kaže Katica Kristić, koja je dobila i nagradu Uskrsnog sajma kao najljepši štand.
Udruga Osmijeh, roditelja djece s poteškoćom u razvoju, djeluje na principu volonterizma roditelja i mladih. U udruzi djeluje 30-tak članova i 17-ero djece s poteškoćama u razvoju. – Ove ukrase i suvenire radimo na radionicama s djecom, s ciljem da se djeca zabave i kreativno rade. Radionice održavamo u staroj školi a u radu nam pomaže puno volontera, učiteljica iz škole, mladih koji nam žele pomoći – kaže Marija Bunčić, predsjednica Udruge Osmijeh.
Svoj štand su postavile i dvije nezaposlene mame. - Na žalost nemamo posla ni ja ni suprug, imamo malo dijete, a nemam što raditi. Ovo znam raditi, sve je ručni rad, a nudimo razne dekoracije i ukrase za Uskrs da možda zaradimo kuju kunu. Možete uzeti gotov aranžman ili pojedine dijelove pa sami složiti aranžman. Uglavnom smo sve našli u prirodi, suhe grane, stare panjeve loze koji više ne daju rod, i u svom domaćinstvu a kupujemo jedino konac za ručni rad. Izradili smo i dekorirali više vrsta korpica u koje se mogu smjestiti aranžmani, ukrasi, bojana jaja – kažu Suzana Vidović i Danijela Dragičević, sestre koje su udane u Frkljevce i Pleternicu, a zajedno promiču i svoj kreativni rad.
Baka Manda Tomašević zajedno sa snahom ima svoj štand u sklopu Udruge Huka sa zlatovezom i ukrasnim premetima ukrašenim zlatovezom. Još uvijek radi a pri radu ne upotrebljava ni naočale, jer još dobro vidi. Koliko ima godina? – Joj nesmijem ni reći, jer bi mi rekli a kud si došla tako stara. Ja više radim vezenke, zaprege i heklam, a ona je voditelj za zlatovez. To sam naučila od malena, od svoje mame. Volim to i kad god imam vremena, sjednem i odmah heklam. Imam i tkalački stan pa i tkam, da dobijem koju kunu. NekadaIMG 3590 bude više interesa za naš rad, ali kriza je. A konac za zlatovez je stvarno skup, jer onaj jeftini ne valja – kaže baka Tomaševićka koja obvezno čita i naš tjednik Kroniku bez naočala.
Udruga "Paukova mreža- rukotvorine“ na ovogodišnjem Uskrsnom sajmu u Pleternici zablistala u punom sjaju. Na sajmu je na šest štandova svoje radove izložilo čak devet članica, Gordana Malbašić, Snježana Letić, Danijela Oroz, Marijana Vasilj, Sandra Grgić, Irena Zlomislić, Višnja Antolović, Maja Meter i Renata Marinović. Dokaz da je "Paukova mreža- rukotvorine" zaista izazvala veliku pažnju je i osvajanje drugog i treće mjesto za najljepši štand zaslugom Višnje Antolović i Sandre Grgić koje su se posebno potrudile oko uređenja.