Ponedjeljak, 14 Travanj 2014 15:29

Najbolji proizvođači kulenove seke i vina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VEĆ 18 GODINA U LUKAČU ORGANIZIRAJU SELSKO NATJECANJE -

LUKAČ – Prije 18 godina stanovnici naselja Lukač na području grada Kutjeva došli su na zanimljivu ideju da organiziraju međusobno natjecanje u proizvodnji kobasica, konkretno kulenove seke i vina. Naselje je to u sklopu kutjevačkog vinogorja gdje ima dosta proizvođača grožđa, a kako je Kutjevo d.d. sve manje otkupljivalo grožđe tako se rađalo sve više i vinara. Od davnina u selu se u svakoj kući obvezno održavalo i kolinje, a pravile su se i dobre kobasice, pa je iz one hvale tko ima najbolje kobasice došlo do toga da svi donesu svoju kulenovu seku, da se vidi tko ima najbolju.
Da to bude pravo natjecanje pobrinuli su se oni da dovedu i prave stručnjake za vino i kulen, ali ne iz svog sela, nego iz susjednih mjesta, a organizirali i zanimljiva predavanja za poljoprivrednike, od sjetve do drugih pitanja koja se javljaju na selu.
Čestitam što ste evo već 18. godinu uspjeli organizirati ovo vaše selsko natjecanje u najboljim proizvođačima kobasica i vina. Kako je to zaista uspješna priredba, mislim da bi trebali razmisliti da to malo proširite, pa daIMG 3635 pozovete i proizvođače iz susjednih sela i susjednih općina. Tu bi vam svakako pomogla i županija i grad Kutjevo pa da napravite manifestaciju širih razmjera – rekao je zamjenik župana Željko Jakopović, koji je sve izvijestio o koracima županije i dogovorima s investitorima koji su zainteresirani pokrenuti proizvodnju do 100 tisuća tovljenika svinja, ali i investitora u pokretanje uzgajanja industrijske konoplje, koje još koči zakon o zabrani proizvodnje. No prvi kooperanti s 15 ha industrijske konoplje već kreću u uzgoj bez obzira na brzinu promjene zakona, do koje će sigurno doći, jer to prakticiraju sve zemlje Europe, daleko bogatije od nas.
Podršku seljanima na njihovom natjecanju dao je i novo izabrani gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, te ih uputio da sa svim problemima dođu na razgovor. – Bit ću vam na raspolaganju i očekujem svakako bolju suradnju sa Mjesnim odborom, za koju znam da nije bila dobra u prošlom mandatu, no to ćemo vrlo brzo popraviti.
Nakon ocjenjivanja kulenovih seka kojih je na natjecanje pristiglo 16, te bijelih vina kojih je bilo 18 i 4 vrste crnih vina, upriličena je degustacija za sve seljane i goste. Prije degustacije uslijedilo je proglašenje pobjednika i isticanje dobrih proizvođača.
- Ovo je jedna od najboljih godina sudeći po kvaliteti vina koja su došla na ocjenjivanje. To je iznenađujuće jer je prošla vinogradarska godina bila jako teška, zahtjevna, sa dosta klimatoloških problema. U krivo vrijeme smo imali niske temperature, u krivo vrijeme puno oborina, kasnije kod dozrijevanja bilo je teško održati zdravo grožđe. Rezultati ocjenjivanja su pokazali da su ljudi u Lukaču ozbiljno shvatili proizvodnju grožđa i vina, te da žele od toga napraviti pravi proizvod kojega se neće stidjeti u vinskim podrumima i kod plasmana svojih vina – rekao je poznati enolog Kutjeva d.d., odnedavno privatni vinar, Ivica Perak, dipl. ing., koji od samih početaka sudjeluje u ocjenjivanju vina kao nezavisni ocjenitelj. On je za vinskog šampiona i dobitnika zlatne medalje proglasio graševinu Miroslava Bošnjaka. Samo nijansu manje bodova i zlatnu medalju dobile su graševine Tomislava Pavića i Josipa Mitrovića, te rajnski rizling Gorana Škorvage. Kod crnih vina najbolje je bilo cabernet sauvignon Josipa Mitrovića, crni pinot Gorana Škorvage i zweigelt Krunoslava Pavića.
- Ovakve kvalitetne kulenove seke nismo imali unazad pet godina, jer su sve ovogodišnje kulenove seke nakon bodovanja osvojile broj bodova u rasponu od samo dva poena od prve do zadnje. To je jedna izjednačenost u kvaliteti, koja je svakako rezultat truda proizvođača, koji sada točno važu začine na količinu mesa, da vode računa o kvaliteti mesa koja ide u kulenove i kulenove kobasice. Mnogi su vodili računa i o dimljenju, dim se ne smije osjetiti u mesu, jer izaziva pojavljivanje kiseline. Tu još treba voditi računa da dim ne probije u meso. Veseli me to što ste proizveli kulenove seke s kojima se ne trebate nikoga stidjeti i svaka je na ovom stolu zaslužila nagradu – istakao je nakon ocjenjivanja najpoznatiji kulenar Požeštine, Vjenceslav Hruška, koji je unazad 20-tak godina odnio brojne zlatne medalje na kulenijadama u Požegi i Slavoniji. Tako je prvo mjesto i vrijednu nagradu osvojila kulenova seka Zdravka Romaneka, samo decimalu manje bodova imao je Tihomir Strapač i Josip Mitrović sa svojim kulenovim sekama.