Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 13:29

Biskup Škvorčević posvetio novu crkvu sv. Petra i Pavla

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PROTJERANI IZ HRTKOVACA 15 GODINA GRADILI CRKVU U KULI  -

 KULA – Kada su u prvim godinama Domovinskog rata Hrvati, Srijemci, uglavnom iz sela Hrtkovaca morali napustiti svoje domove, utočište, svoj novi dom našli su u Kuli, selu u Požeškoj kotlini. Tamo su ostavili i svoju crkvu sv. Petra i Pavla, a došli su u selo gdje nije bilo crkve, jer i posljednju katoličku crkvu sv. Đurđa srušili su još 1952. godine i od njenog materijala nasuli putove. Kula je prije toga bila naseljena uglavnom stanovnicima njemačke nacionalnosti koji su se uglavnom povukli 1944. godine u Austriju i Njemačku. U vrijeme Domovinskog rata Kulu naseljavaju Hrvati iz Srijema, Hrtkovčani i Hrvati iz Bosanske Posavine.
IMG 4145Odmah po doseljenju Hrtkovčana počele su inicijative za gradnju crkve, a baš na uskrsni ponedjeljak 1999. godine položen je kamen temeljac za novu crkvu, ali po spomenu na onu iz Hrtkovaca, sv. Petra i Pavla. – Temeljni kamen je blagoslovio utemeljitelj Požeške biskupije, blaženi Ivan Pavao II. Petnaest godina mukotrpnog nastojanja, iščekivanja gradnje, čestih prekidanja radova, ali uz blagoslov koji je pratio ovu gradnju danas se nalazimo u ovoj krasnoj crkvi. Prije dvije godine na uskrsni ponedjeljak blagoslovili smo i nova zvona koja odjekuju zlatnom dolinom – rekao je vlč Marijan Đukić, župnik župe Kutjevo, koji se posebno zahvalio Antunu Pliveliću, koji je dao najviše doprinosa u gradnji crkve i njegov Zavičajni klub Gomolava, iseljenih Hrtkovčana, te Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke, te svi Hrtkovčani iseljeni diljem Hrvatske ali i iz Srijema.
IMG 4161Danas u Kuli živi 60-tak obitelji Hrtkovčana i njima ova nova crkva svakako najviše znači, ona je simbol vjere i duhovnosti, a novu crkvu sv. petra i Pavla posvetio je msgr. dr. Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije. - Nakon što je utemeljena Požeška biskupija jedni od prvih koji su iskazali svoj entuzijazam i želju da nešto učine bili su Hrtkovčani i drugi Srijemci na čelu s gospodinom Plivelićem. Nisu se dali sputati tim iskustvom progonstva, nego su došavši u novu sredinu smatrali, mi možemo i nešto novo stvoriti. Organizirali su se i ova crkva je upravo djelo njihovo. Rasla je polako, s nekim mukama također povezana, ali je izgrađena kao znak njihova ponosa ali i žrtve koju su spremni ulagati da bi živjeli svoje dostojanstvo. Ovaj primjer nam govori da se nesmijemo prepustiti niti u najtežem trenutku, nekim svojim osjećajima izgubljenosti, nego u svakom situaciji treba pronaći mogućnosti, biti svjestan svoga dostojanstva i djelovati. Bog to onda blagoslivlja, Bog onda pomaže – rekao je biskup Škvorčević, dodajući da je ova crkva možda prevelika za današnjih 60-tak obitelji u Kuli, ali oni su željeli da ona bude znak povezanosti svih Hrtkovčana, svih Srijemaca, te da to bude njihovo duhovno okupljalište.
IMG 4175Posveti crkve sv. Petra i Pavla u Kuli nazočili su saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić i novi kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke Mato Jurić, te najzaslužniji za pokretanjem inicijative i cijeli tijek gradnje Antun Plivelić, brojni Hrtkovčani iz Hrvatske ali i brojni gosti iz Hrtkovaca u Srbiji.