Utorak, 22 Travanj 2014 14:31

Otvoren drugi Alzheimer cafe u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

HRVATSKA UDRUGA ZA ALZHEIMEROVU BOLEST -

PAKRAC - Pod pokroviteljskom Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca i Grada Lipika u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora, Gradskog Crvenog križa Pakrac i Volonterskog palijativnog koordinacijskog tima „LiPa", otvoren je drugi u Hrvatskoj Alzheimer cafe. Cafe je svečano proglasio otvorenim zamjenik župana Ferdinand Troha. Na otvorenju su bili nazočni i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, ravnatelj OŽB Pakrac Krunoslav Kelemen, ravnatelj SB Lipik Darko Kelemen, članovi volonterskog palijativnog koordinaciskog tima "LiPa" te predsjednik HUAB-a Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica i dr. Pakrac se pridružio Zagrebu i ostalim europskim metropolama u kojima se Alzheimer cafe održava redovito s ciljem informiranja javnosti i destigmatizacije bolesti.
Nakon svečanog otvorenja u konferencijskoj dvorani Quella SB Lipik održano je stručno savjetovanje o Alzheimerovoj bolesti, demenciji, kako živjeti s oboljelima te o bolesti u EU i RH. - Ne nađemo li lijeka, do 2050. bit će 100 milijuna oboljelih od Alzheimerove bolesti - kaže prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, psihijatar, predsjednik HUAB-a, te dodaje kako se svjetska epidemija Alzheimerove bolesti širi i na Hrvatsku. Danas imamo oko 80.000 dementnih osoba od kojih je oko 15.000 na širem području Zagreba. Budući da već danas u svijetu od te bolesti boluje oko 24 milijuna ljudi, a očekuje se da ćeIMG 7689 broj dramatično rasti i do 2050. godine bit će ih četiri puta više, društvo se za to mora pripremiti. Radi se o bolesti koja je u ovome trenutku neizlječiva, dugotrajna i skupa. Oboljeli od Alzheimerove bolesti traži kompletnu njegu 24 sata tijekom cijele bolesti i nerijetko se sama obitelj s tim ne može nositi. Uz primjereno liječenje lijekovima koji mogu produljiti život ili kvalitetu života za godinu ili dvije, nužni su i domovi za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti. Zahvaljujući naporima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i šire društvene zajednice, postignuti su određeni pomaci. Usvojen je „Pravilnik o vrsti i djelatnosti Doma socijalne skrbi“ koji definira smještaj osoba s Alzheimerovom demencijom u Domove za starije osobe, sa obavezom uređenja odjela za pojačanu medicinsku skrb, a jača i javna svijest u potrebi veće brige za osobe koje pate od Alzheimerove demencije.
Međutim to još nije dovoljno. Dio lijekova koji pomažu u borbi s Alzheimerovom bolešću još uvijek nije na listi besplatnih lijekova HZZO-a, a potrebna je i veća pomoć obiteljima koje brinu o svojim članovima - osobama koje pate od Alzheimerove demencije.