Četvrtak, 24 Travanj 2014 13:36

Educirati članove za branje gljiva

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBNOVITELJSKA IZBORNA SKUPŠTINA GLJIVARSKOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA – Iako je osnovano prije šest godina i radilo s puno entuzijazma i aktivnosti Gljivarsko društvo Požega zadnje dvije godine zamrlo je sa radom, pa je na inicijativu nekoliko članova i tajnika Gorana Urha sazvana obnoviteljska Izborna skupština društva.
Za novog predsjednika izabran je dr. sc. Ivica Samardžić, za dopredsjednika Predrag Livak, oec, tajnika Goran Urh, dipl inž. šumarstva, a u Izvršni odbor dr. med. Slavko Mustapić, dr. med. Zdravko Andrić, Tomislav Korena i TomislavIMG 4003 Hajpek, dipl. inž.
- Cilj društva je da postane prepoznatljivo u zajednici, da se bavi proučavanjem gljiva i staništa gljiva, biološke raznolikosti i položaja gljive i gljivarstva u društvu. Potrebno je svakako bolje informirati građane o gljivama, upoznati učenike u školama, a prije svega raditi na edukaciji članova društva, kako bi se osposobili prepoznati gljivu – istakao je novo izabrani predsjednik Samardžić, koji je u plan predložio da svi članovi prođu osnovnu obuku od nekoliko dana koju bi održali najbolji stručnjaci gljivarstva. Kako se obuka može održati u suradnji s LAG-om Papuk Krndija, društvo se učlanilo u LAG čime bi za osposobljavanje moglo koristiti i sredstva EU.
Donesen je i zaključak da društvo prije gljivarske sezone izradi plakate otrovnih i jestivih gljiva našeg podneblja kojima bi se informativno išlo prema školama, udrugama i građanima. Pozvani su i građani ljubitelji prirode, gljivarstva da se učlane u društvo, prođu osnovnu obuku o gljivama i dobiju potvrdu da mogu ići u branje gljiva, te iskaznicu društva. Članarina je 50 kuna godišnje, a za učenike, studente i umirovljenike samo 20 kn. Zainteresirani se mogu obratiti tajniku na broj 098/439-761.