Nedjelja, 27 Travanj 2014 11:47

Obilježili 5. godišnjicu osnivanja Požeškog templarskog priorata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKI VITEŠKI RED TEMPLARA O.S.M.T.H.  -

POŽEGA – Međunarodnom templarskom konferencijom u Restoranu Vila Stanišić, započelo je dvodnevno obilježavanje i proslava 5. godišnjice osnivanja Požeškog templarskog priorata, na kojoj je sudjelovalo nekoliko europskih delegacija. IMG 7938Na konferenciji su uručena priznanja za rad, a posebno priznanje dobio je veliki prior Vinko Lisec, zbog uspjeha u očuvanju reda od napada i pokušaja razbijanja reda. Razmjenom Povelja uspostavljena je stalna suradnja i prijateljstvo sa Bugarskim viteškim redom Templara, a ranije takva suradnja uspostavljena je i s Talijanskim templarskim redom.
Svoju nazočnost u gradu Požegi Templari su građanima pokazali svečanim mimohodom gradskim ulicama, a učesnike konferencije primio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Svi sudionici Templari nazočili su i sv. misi u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.
IMG 7954U viteški red Templara O.S.M.T.H. primljena je nekolicina braće i sestara, te izvršena imenovanja na dužnosti unutar organizacije. Templari u Požegi odlukom grada imaju i svoje prostorije, te time nastavljaju tradiciju iz 13. stoljeća, kada po prvim zapisima već imaju svoje objekte, crkve i imanja na području Požeške kotline. Već 1210. spominju se imanja iznad današnjeg sela Ivandola, crkva i objekti u selu Vetovu, a još i danas postoje stare gradine, ostaci templarskih gradova iznad sela Doljanovci, Breznica kod Pleternice, iznad Kaptola i Kutjeva. IMG 7957Templari su imali imanja i svoje crkve i u Našicama, na Pakračkom području, te na južnim obroncima Dilj gore na brodskom području kod Sibinja, Slatinika, u Lovčiću i dr.