Utorak, 29 Travanj 2014 12:17

OTO 2014. donosi smanjenje troškova održavanja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

23. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO STRUČNI SKUP ORGANIZACIJA I TEHNOLOGIJA ODRŽAVANJA -

POŽEGA - Tijekom dva Požega je bila domaćinom znanstveno-stručnog skupa pod nazivom OTO 2014. Aktivnosti su započele posjetom drvnoj industriji Spin Valis gdje su sudionici upoznati sa tehničkim održavanjem pogona, te ostalim tehničkim zanimljivostima. Održan je i tematski skup na kojemu je bilo preko 100 sudionika i 35 prezentatora svojih istraživanja uz nekoliko izlagača opreme i rezervnih dijelova. O značaju i ciljevima skupa govorio je predsjednik Izvršnog odbora Društva održavatelja Osijek prof. dr. sc. Zlatko Lacković, redoviti profesor na Građevinskom i Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku i profesor Visoke škole na Veleučilištu u Požegi. – Koristeći sve skuplju, složeniju i sofisticiraniju opremu, ali u našim okolnostima i sve stariju i istrošeniju opremu, te zbog sve većeg udjela troškova održavanja u ukupnim troškovima proizvodnje, održavanje postaje sve važnija djelatnost. U tome se nalazi značenje ovog znanstvenog stručnog skupa gdje sudionici imaju prigodu podići razinu svog teorijskog i praktičnog znanja. Posebice se ističe mogućnost upoznavanja s komercijalnim ponudama putem izložbe, prezentacija, izlaganja te neposrednim kontaktom – rekao je prof. Lacković koji u svemu vidi upravu veliku ulogu održavanja i udruživanja onih koji se baveIMG 4489 održavanjima.
- Prije svega, Društvo održavatelja Osijek kontinuirano djeluje već 23 godine a bilo je aktivnosti i ranijih desetak godina. Osnovna aktivnost se sastoji u istraživanju i informiranju te edukacijskom djelovanju uz okupljanje inženjera građevinarstva, elektrotehnike, strojarstva, poljoprivredne mehanizacije, informatike i ostalih stručnjaka koji se bave održavanjem tehničkih sustava na širem području Slavonije i Baranje. U tom smislu se svake godine održava znanstveno-stručni skup pod nazivom OTO (organizacija-tehnologija-održavanje) u nekom od gradova Slavonije i Baranje uz pokroviteljstvo gospodarskog subjekta ili asocijacije, odnosno znanstveno-stručne ustanove – istakao je prof. Lacković koji dodaje da je sva aktivnost uperena na razvoj održavanja ali i poticanje stručnjaka-inženjera na poduzetništvo u sferi tehničkog održavanja.
Na skupu su stručnjaci i znanstvenici prezentirali svoje istraživačke uratke koji će biti objavljeni u Zborniku radova i na raspolaganju svim ostalim aktivistima i institucijama. Osim prezentacija članaka su izlagači izložili nova dostignuća iz područja rezervnih dijelova i opreme a prezentirana je i knjiga „Outsourcing u održavanju“. Posebno se naglašava da je knjiga postavljena na internet i svi zainteresirani je mogu koristiti i preuzeti sadržaj besplatno.
Pokrovitelj skupa OTO 2014 je HGK - Županijska komora Požeško-slavonska Županije sa Obrtnička komora i Udruženje obrtnika iz Požege a održan je u Obrtničkom domu. Skup je imao međunarodni karakter jer su uz sudionike iz RH sudjelovali i iz susjednih zemalja. Recenzentski sastav je osim znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske bio sastavljen od znanstvenika sa Univerziteta u Pečuhu, Univerze u Mariboru, Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Novom Sadu. Znanstveno-stručni pokrovitelji su Građevinski, Elektrotehnički i Poljoprivredni fakulteti iz Osijeka i Veleučilište u Požegi. Opći dojam je da ovakvi skupovi doprinose stvaranju poduzetničke klime osobito usmjerene na razvoj i održavanje tehničkih sustava.