Četvrtak, 01 Svibanj 2014 09:37

Park prirode Papuk slavi 15. rođendan

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DAN PLANETA ZEMLJE I ZELENA ČISTKA NA PAPUKU -

Prošlo je 15 godina otkako je Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk. Cijeli ovaj tjedan u Parku će se odvijati brojna događanja kojima će se obilježiti 15. obljetnica.
Tim povodom u Posjetiteljskom centru PP Papuk u Velikoj održana je radionica o bioraznolikosti kao jednom od važnih segmenata okoliša. U sklopu radionice održana je i terenska nastava u prostoru Parka s učenicima požeške Gimnazije u sklopu planiranih aktivnosti GEL projekta.

U suradnji sa OŠ Vilima Korajca iz Kaptola i svim zainteresiranim volonterima u Kaptolu je održana akcija „Zelena čistka - Jedan dan za okoliš“, na području starog grada u Kaptolu i oko akumulacije Bistra.

Tjedan je završio akcijom čišćenja vezanom za CITO (Cache In Trash Out) događanje. Ove godine se diljem svijeta održava 12. godišnji CITO vikend, a ovo je drugi puta da i mi organiziramo ovu akciju koja je namijenjena prvenstveno geocacherima, ali i svima ostalima koji su voljni pridružiti se akciji čišćenja. Akciju organiziramo u suradnji sa OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike. U Info centru je održana prezentacija o Geocachingu i GPS uređajima. Po završetku uvodnog dijela sudionici su uz pomoć GPS uređaja na samom terenu pokušali pronaći “skriveno blago”. Uz traženje skrivenih spremnika od smeća je očišćeno područje uz potok Dubočanku. Ovo je bila prilika da svi kojima se ova igra čini zanimljivom dođu u Veliku i od iskusnih geocachera nauče sve o geocachingu, ali isto tako naprave nešto korisno za planet Zemlju.